In deze les duiken we dieper in op de vraag: Wat wordt er eigenlijk bedoeld met ‘nieuws’? We onderzoeken hoe de media fungeert als de ‘waakhond’ van de samenleving en wanneer nieuws als maatschappelijk relevant wordt beschouwd. Daarnaast worden de vijf W’s en één H-vragen verkent die journalisten gebruiken in hun werk, en zullen we […]
Wil je toegang tot het interactieve lespakket voor jou en / of je leerlingen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] met je naam en de school waar je werkt. Wij sturen je een mail met een instructie waarmee je toegang krijgt tot het lespakket. Het lespakket kan zowel individueel als klassikaal worden gebruikt.
In nieuwstitels lees je betrouwbare informatie want journalisten doen objectief verslag van het nieuws op basis van feiten. Staan er dan helemaal geen meningen in nieuwstitels? Jazeker wel. Alleen worden meningen gescheiden van objectief nieuws. Online hebben lezers de mogelijkheid om direct op nieuwsberichten te reageren, reacties met de meeste likes verschijnen bovenaan nieuwssites. Bij kranten […]
Festivals zijn een uiting van ons culturele leven. Welke zintuigen gebruikt een journalist om de sfeer te beschrijven? Welke instrumenten gebruikt hij om informatie te krijgen? En wat kan een recensie doen voor een artiest? En voor het publiek? Over het onderwerp festivals maakte Nieuws in de klas een speciaal lesprogramma. De opdrachten kunnen […]
Nieuws in de klas heeft lesmateriaal over de gemeenteraadsverkiezingen 2022 gemaakt. Aan de hand van het nieuws verdiepen leerlingen zich in de gemeentepolitiek. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: wat is de rol van de journalistiek, wat doet het college van burgemeester en wethouders en hoe kan je zelf invloed hebben op de lokale politiek?
Volg het EK Voetbal en de Olympische Spelen met uw leerlingen met het lesmateriaal Sport in het nieuws. Aan de hand van het sportnieuws maken leerlingen leeskilometers over hun favoriete sport.
Lesmateriaal Verkiezingen in het nieuws 2021. Aan de hand van het nieuws verdiepen leerlingen zich in de actuele politiek en leren zij kritisch te kijken naar de berichtgeving hierover. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn de rol van de journalistiek in de democratie, nepnieuws, framing en scholierenverkiezingen.
NieuwsMakers is digitaal lesmateriaal over journalistiek en nieuws. Zelf nieuws maken is het leukste dat er is. En leerzaam is het ook. Maar daarvoor moet je wel weten wat er in een nieuwsbericht moet staan en welke bronnen betrouwbaar zijn.
In de Roadshow Persvrijheid debatteren leerlingen van het voortgezet onderwijs met journalisten over persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.
Kinderen staan wel vaak in de krant, maar zelden hebben ze er zelf in geschreven. Met Kinderen in de krant kunnen ze zelf bepalen hoe hun krant eruit moet zien.