
In de media wordt bericht over uiteenlopende onderwerpen. Daarmee zijn kranten en nieuwssites een goede bron van informatie. Met deze lessuggestie maken leerlingen een dossier aan over een zelfgekozen onderwerp.
De leerlingen proberen het dossier zo compleet mogelijk te maken in één of meerdere lessen. Hiervoor gebruiken zij verschillende bronnen, denk aan televisie, kranten, social media, nieuwssites en radio.
Wat je leert:
- Informatie ordenen, selecteren, verwerken en presenteren.
- Leerdoel: Begrijpend lezen, Leesvaardigheid, Mediawijsheid
- Vak: Maatschappijleer, Maatschappijwetenschappen, Nederlands
Lessuggesties
Introductie: Bronnen verzamelen
- PO
- VO Bovenbouw
- VO Onderbouw
Jullie gaan een inhoudelijk dossier maken over een gekozen onderwerp. Kies een onderwerp binnen een bepaald thema. Iedereen kiest een ander onderwerp. Probeer een zo actueel en breed mogelijk beeld te krijgen van het onderwerp.
Opdracht: Bronnen verzamelen
- PO
- VO Bovenbouw
- VO Onderbouw
Probeer het dossier zo compleet mogelijk te maken in één of meerdere lessen. Gebruik hiervoor verschillende bronnen, denk aan televisie, kranten, social media, nieuwssites en radio. Verzamel in een map de gevonden bronnen of noteer de bronvermelding.
Afsluiting: Bronnen verzamelen
- PO
- VO Bovenbouw
- VO Onderbouw
Presenteer je dossier aan de klas. Heeft de klas nu een volledig beeld van de actualiteit rondom het onderwerp? Hebben ze nog vragen over het onderwerp die nog niet beantwoord zijn? Welke stappen zijn nog nodig om een compleet beeld te krijgen? Zijn alle bronnen even betrouwbaar?
Differentiatie: Bronnen verzamelen
- VO Bovenbouw
- VO Onderbouw
- Laat de leerlingen een onderzoeksvraag formuleren naar aanleiding van hun gekozen onderwerp. Vervolgens gaan ze op zoek naar het antwoord en schrijven er een verslag over.
- Laat leerlingen langer één thema volgen (bijvoorbeeld enkele maanden) waarbij ze zelf media blijven volgen.