Desinformatie is een groeiend probleem in Nederland. Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich hier zorgen over. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid.
Nieuws in de klas heeft lesmateriaal over de Tweede Kamerverkiezingen ontwikkeld. Aan de hand van het nieuws kunnen leerlingen zichverdiepen in actuele politieke thema’s en leren zij kritisch te kijken naar de berichtgeving hierover. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart 2021.
Het is belangrijk dat jongeren het nieuws leren volgen. De scholen geven onderwijs op afstand en juist nu is er veel nieuws dat direct ingrijpt op het dagelijks leven en gevolgen heeft voor langere termijn. Nieuws in de klas biedt kosteloos digitale toegang tot nieuws en lesmaterialen om het nieuws te leren begrijpen.
Met het lesmateriaal Bepaal het belangrijkste nieuws kunt u met uw klas terugkijken op het afgelopen jaar. Wat is het belangrijkste nieuws en hoe bepaal je dat?
Ruim 300 scholen hebben nieuwsproducties gemaakt met de Nieuwstool tijdens de Week van de Mediawijsheid. Nieuws in de klas heeft drie mooie kranten geselecteerd.
Een docent in Parijs is vermoord vanwege zijn lessen over de vrijheid van meningsuiting. Het is belangrijk aandacht te blijven besteden aan de vrijheden in een democratie. Nieuws in de klas biedt lesmateriaal over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.
Op 26 oktober is de leesbevorderingscampagne De Weddenschap gestart. Leerlingen gaan tijdens de campagne de uitdaging aan om drie boeken te lezen in zes maanden. Binnen een breed leesprogramma wordt ook de Nieuwsservice ingezet.
MediaMasters is een spannende serious game voor groep 7 en 8 en de brugklas over de kansen en gevaren van media. Leerkrachten kunnen kosteloos nieuwstitels aanvragen die nodig zijn om het spel te spelen.
Veranderingen in nieuwsconsumptie in Nederland vinden voornamelijk plaats in de jongste doelgroepen.
Nieuws in de klas biedt lessuggesties die direct ingezet kunnen worden om het nieuws over de dood van George Floyd in de les te behandelen.