Hoe dichtbij mag je komen met je camera? Wat deel je wél en wat juist niet? En hoe voelt het om als eerste aan te komen bij een schietpartij of auto-ongeluk? Derdejaars vwo-leerlingen van het Mgr. Frencken College in Oosterhout kregen daar antwoord op uit eerste hand. 112-fotograaf Bart Meesters nam de klas mee in zijn wereld — een wereld waarin keuzes onder druk worden gemaakt en journalistiek méér is dan alleen nieuws brengen.
Een journalist op bezoek
Op het Mgr. Frencken College in Oosterhout, een havo/vwo-school, krijgen leerlingen in verschillende jaarlagen les over mediawijsheid en journalistiek. Sarike Roest, docent Nederlands, werkt met lesmateriaal van Nieuws in de klas in zowel de onder- als bovenbouw.
In 3 vwo stond dit jaar journalistiek centraal. De leerlingen speelden het spel Breaking News, analyseerden teksten rond journalistieke functies zoals de rol van de waakhond, en bekeken een aflevering van De Onmisbaren, waarin bedreigingen aan het adres van journalisten centraal staan.
Als afsluiting van het lestraject kregen de drie vwo-klassen bezoek van Bart Meesters, een professioneel 112-fotograaf. Meesters fotografeert bij incidenten als verkeersongevallen, branden en andere noodsituaties en publiceert zijn beelden onder meer voor nieuwsmedia en politiecommunicatie.
"De leerlingen hadden vooraf vragen bedacht op basis van de lessen. Ze waren echt nieuwsgierig naar zijn ervaringen en stelden verrassend scherpe vragen," vertelt Roest.

Scherpe vragen en persoonlijke reacties
Tijdens zijn bezoek liet Meesters een selectie van foto’s zien die hij recent maakte bij uiteenlopende incidenten. Zijn verhalen en beelden vormden de aanleiding voor een gesprek over veiligheid, journalistieke verantwoordelijkheid en de impact van nieuwsbeelden.
"Niet lang voor het bezoek was er een schietpartij in de wijk rond school," zegt Roest. "De beelden daarvan gingen rond op sociale media. Het gesprek met de journalist bood leerlingen de kans om te delen wat dat met hen deed — en om te horen welke keuzes hij maakt op zo’n moment."
Zo vertelde Meesters bijvoorbeeld dat hij nooit slachtoffers herkenbaar in beeld brengt, en dat hij pas voertuigen of andere herkenbare elementen fotografeert nadat de politie nabestaanden heeft geïnformeerd.
Voor herhaling vatbaar
Zou Sarike Roest het anderen aanraden om een journalist in de klas uit te nodigen? "Zeker. Het sluit heel goed aan bij onderwerpen als mediawijsheid, burgerschap en taalvaardigheid. Voor deze derdeklas-leerlingen was het thema ethiek heel geschikt, maar je kunt het bezoek ook prima aanpassen aan jongere of oudere groepen."
Ook een journalist in de klas?
Via het aanmeldformulier kunnen scholen eenvoudig een gastles aanvragen. Het initiatief brengt de praktijk van de journalistiek letterlijk de klas in — en laat leerlingen met andere ogen naar het nieuws kijken.