Actuele opdracht: Wolven in Nederland, Lynxen in België

Deze actuele opdracht over het nieuws van de de wolf in Nederland en de lynx in België kan direct in de les worden gebruikt.

Na het nieuws over haarscherpe beelden van een wolf in actie op de Veluwe komt nu uit België bewijs van wat al werd beweerd. De lynx is daar terug.

Bron
RTL Nieuws Na twee eeuwen is de lynx terug in België
De Volkskrant Na bijna driehonderd jaar is de lynx terug in de Belgische Ardennen

Woordenschat
RTL Nieuws claimen – verifiëren – de wildcamera – de ecoloog – solitair – de rotsformatie – het uitvloeisel – het herintroductieproject
De Volkskrant onomstotelijk – de wildcamera – uit de kluiten gewassen – de passant – het territorium – solitair – de opmars – karakteristieke – het herintroductieprogramma – prijsgeven

Leerdoel
Ik kan het nieuws van de terugkeer van de lynx toelichten.

Opdrachten
Je docent vertelt je welke bron je gebruikt.

Opdracht 1 – Verslaggever
Treed op als verslaggever. Bespreek het onderwerp kort voor de klas. Geef een gedetailleerd, levendig verslag van de feiten en onduidelijkheden. Maak gebruik van de woorden in de woordenschatlijst.

Opdracht 2 – Veelgestelde vragen
Vat de informatie in de tekst samen in een aantal ´Veelgestelde vragen´. Maak gebruik van de woorden in de woordenschatlijst.
Opdracht 3 – Infographic
Maak een infographic die de inhoud van de tekst/video laat zien. Bekijk eerst online een aantal voorbeelden. Let goed op het samenspel van tekst (info) en beeld (graphic). Maak gebruik van de woorden in de woordenschatlijst.

Differentiëren met Nieuwsservice

Bij deze opdracht kan de gratis Nieuwsservice worden gebruikt om te differentiëren. U kunt u deze opdracht gebruiken met artikelen die leerlingen zoeken op basis van het onderwerp. Of u kunt zelf teksten selecteren van een ander niveau. Leerlingen kunnen de opdracht ook maken aan de hand van die artikelen.

Met de Nieuwsservice kunnen dag- en weekbladen gratis bezorgd worden voor docenten waarmee authentieke bronnen gebruikt kunnen worden in de les.

Over MNM Week

Deze opdracht is gemaakt voor MNM Week. Regelmatig worden actuele opdrachten geplaatst die ook te vinden zijn op www.MNMWeek.nl.

Nieuwsbrief