Basisschool De Elzen wedstrijd Nieuwsmakers

De uitslag van de NieuwsMakerswedstrijd is bekend: de leerlingen van groep 7/8 van Montessorischool De Elzen in Tilburg hebben deze wedstrijd gewonnen. Zij stuurden met ‘De Terugblik’ de beste nieuwsproductie in.

De Terugblik.pngMet behulp van het lespakket NieuwsMakers maken de leerlingen zelf nieuws en publiceren deze in hun eigen online nieuwsmedium: de Nieuwstool. De nieuwsproductie ‘De Terugblik’ heeft gewonnen, omdat het veel informatie op een heldere wijze presenteert: het bevat diverse achtergrondverhalen, wetenswaardigheden en ‘roddels’ over de Tweede Wereldoorlog. De opdracht luidde: maak een krant over de oorlog, zodat mensen ook over honderd jaar geen oorlog meer willen.

De leerlingen bereidden zich goed voor. Zo lazen ze artikelen over de oorlog, bekeken filmpjes en bezochten websites over het onderwerp. In groepjes van vijf maakte de klas nieuwsproducties met de Nieuwstool. De leerlingen hielden redactievergaderingen en presenteerden vol trots hun eigen krant. Waarom zij moeten winnen? “De Terugblik moet echt winnen, omdat hij vier pagina’s bevat met veel informatie. Er staan ook leuke feitjes in die grappig zijn.”

Volgens de jury laat de inzending zien dat NieuwsMakers en de Nieuwstool goed te gebruiken zijn om aan een thema te werken. Maar ze maakte ook een kanttekening: “Het is erg belangrijk om je bronnen te vermelden als je teksten schrijft. Het viel ons op dat de leerlingen dit niet bij elke tekst hebben gedaan.”

Nieuwsbrief