De mooiste kranten uit MediaMasters

Tijdens MediaMasters 2017 konden leerlingen een joker verdienen door het maken van een eigen krant met  www.nieuwstool.nl. Deze tool van Nieuws in de klas stelt leerlingen in staat zelf nieuws te maken. De mooiste kranten kan je hier lezen. Ook  Mediamasters besteedt aandacht aan de gemaakte kranten.

Spelenderwijs leren leerlingen werken met journalistieke principes. De 5W1H ezelsbrug helpt om de wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe vragen te beantwoorden in een nieuwsartikel.  De nieuwstool maakt onderdeel uit van het lespakket Nieuwsmakers. Dit gratis lespakket leert leerlingen kritisch naar het nieuws te kijken en stimuleert leerlingen zelf lokaal, regionaal of landelijke nieuws te maken.  Om de leerlingen de focus te laten houden op de inhoud werkt de nieuwstool met een vast format. Behalve tekst is het ook mogelijk foto’s en video’s toe te voegen.

Voor de thuisopdracht konden de leerlingen kosteloos gebruik maken van nieuwsbronnen via de Nieuwsservice Digitaal. Docenten vroegen deze service aan en via Blendlecoupons kregen leerlingen toegang tot het nieuws. Aan de hand van zoektermen zochten leerlingen thema’s op zoals vloggers en het nieuws rond mediamasters van de afgelopen jaren. Op basis van gelezen artikelen maakten de leerlingen eigen artikelen. Als echte journalisten maakten de leerlingen onderscheid tussen feiten en meningen. Sommige leerlingen hielden zich letterlijk aan de opdracht, andere leerlingen kwamen met eigen onderwerpen.  We hebben honderden nieuwsproducties ontvangen. Een aantal voorbeelden vind je hieronder.
Wil je ook met je leerlingen aan de slag met nieuws? Via de gratis Nieuwsservice en de lesmaterialen kan dat het hele jaar door. Meld je aan of stuur een mail aan info@nieuwsindeklas.nl.

Laat je inspireren door Montessorischool De Linde uit Amstelveen, de Vliekotter op Texel, de Fontein in Barneveld en de Oostwijzer locatie Orion uit Zoetermeer.

http://www.nieuwstool.nl/index.php?code=zd717pdlzkplk

http://www.nieuwstool.nl/?code=ltzoz8tali8ai

http://www.nieuwstool.nl/?code=j6n2n16qjg1qg

http://www.nieuwstool.nl/index.php?code=5x7d7ox552o52

Nieuwsbrief