“Ik kon mijn eigen enthousiasme bijna niet meer bijhouden!”

Interview met Hanna Sixma (15), een van de winnaars van de Nieuws in de klas Schrijfwedstrijd.

 

Waarom heb je meegedaan aan de Schrijfwedstrijd?


Op mijn school kreeg ik les in Media arts design. Dat vak gaat o.a. over (nep)nieuws, media en fotoshoppen. Voor dat vak vroeg de docent ons om allemaal mee te gaan doen aan jullie schrijfwedstrijd.

Waarom heb je een brief over het onderwerp klimaat geschreven?


We kregen in de les tijd om aan ons artikel te werken, en de docent had ons al een beetje uitleg gegeven. ‘’Je moet over iets schrijven waar je een bepaalde emotie bij hebt, waar je echt iets bij voelt’, legde hij ons uit, ‘’Want dan kan je helemaal leeglopen.’’ Hij liet ons nadenken over gebeurtenissen, irritaties en dingen die ons verbazen in het leven, groot of klein. Ik dacht terug aan het moment dat ik daar in het Engels lokaal zat, en me realiseerde dat sommige klasgenoten klimaatverandering helemaal niet boeit en dat wij allemaal veel te weinig verstand hebben van hoe we met onze toekomst om moeten gaan.

Hoe ging het schrijfproces, hoe heb je het schrijven van de brief aangepakt?


Ik wist van tevoren dat ik in het artikel mijn ongeloof en verbazing naar voren wilde brengen over het feit dat er binnen mijn eigen omgeving zo veel mensen zijn die klimaatverandering niet belangrijk vinden, maar verder had ik nog niet echt een idee waarover ik wilde schrijven. Een goed en pakkend begin schrijven vond ik bijvoorbeeld erg lastig, want die is heel belangrijk in een krantenartikel, leerde mijn docent ons. Maar toen ik dat eenmaal had, verliep het eigenlijk best soepel en kon ik mijn eigen enthousiasme bijna niet meer bijhouden! Ik had mijn statement gemaakt en was daar tevreden over, en daarna bedacht ik er nog een paar dingen bij. Zoals een van mijn oplossingen voor het probleem: toekomstles.

“Toen ik eenmaal een goed en pakkend begin had, verliep het eigenlijk best soepel en kon ik mijn eigen enthousiasme bijna niet meer bijhouden!”

Hoe vind je het dat jouw brief in het Friesch Dagblad heeft gestaan?


Geweldig! Toen ik er een mailtje over kreeg, moest ik echt even twee keer lezen voordat ik het geloofde… Ik vond het al erg leuk om mee te doen aan de schrijfwedstrijd, maar had echt niet verwacht dat ik onder de winnaars zou vallen. Ik kijk er erg positief op terug, het was een hele bijzondere verrassing die ook nog eens veel mensen heeft bereikt!!!

Wat is er na de publicatie van jouw brief allemaal gebeurd?


Wat niet… Een week nadat mijn artikel in het Friesch Dagblad had gestaan, zat ik om de tafel met allerlei mensen die veel weten over klimaat en/of zich willen inzetten voor duurzamer onderwijs. Een paar van die mensen waren Mark Boode (toekomstdocent, schrijver, theaterdocent en nog veel meer), Heleentje Swart (SPARK, duurzaam onderwijs) en George van der Meulen (was economiedocent, zet zich nu in voor klimaat en nieuw economieonderwijs).
Via Mark Boode kwam ik terecht bij NPO Radio1 en zat ik 21 oktober aan tafel bij de klimaatstudio om over mijn idee ‘toekomstles’ te vertellen. Dat was, met 200.000 luisteraars, enorm spannend, maar ook een geweldige en leerzame ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Ik vond het te gek om tussen zoveel grote namen te zitten en zo’n mooie kans te krijgen om mijn idee aan Nederland te kunnen laten horen.

“Ik kwam terecht bij NPO Radio 1 en zat aan tafel bij de klimaatstudio om over mijn idee ‘toekomstles’ te vertellen.”

Een week later zat ik met Joost Visser, de bestuurder van mijn scholengemeenschap, aan tafel om te praten over de toekomstgerichtheid binnen onze scholen. Dat was ook erg leuk, omdat dat juist weer heel erg binnen mijn eigen omgeving is. Meneer Visser gaat de toekomstlessen misschien zelfs meenemen in het plan voor de komende vijf jaar!

Wat vond je het leukst aan meedoen aan de Schrijfwedstrijd?


Naast dat ik het schrijven van het artikel geweldig vond, vond ik het ook erg leuk dat het me op zoveel mooie plekken heeft gebracht en me zo veel leerzame kansen heeft gegeven. Het was natuurlijk ook geweldig dat zóveel mensen mijn idee hebben kunnen lezen of horen. Ik heb geleerd dat ik in mijn eentje heel erg veel kan bereiken en heb echt genoten van wat ik tot nu toe al bereikt heb! Ik had nooit verwacht dat ik er zulke leuke dingen mee zou bereiken en dat het mijn zelfvertrouwen zo’n grote boost zou geven.

“Ik heb geleerd dat ik in mijn eentje heel erg veel kan bereiken en heb echt genoten van wat ik tot nu toe al bereikt heb!”

Wat was de grootste uitdaging?


De grootste uitdaging in de schrijfwedstrijd zelf vond ik het doorgaan met schrijven, wanneer ik even niet meer wist hóe. Het was ook lastig om met het stuk zo veel mogelijk mensen te bereiken en te overtuigen. Je wilt natuurlijk niet alleen klimaatmensen aanspreken. Ik vond het belangrijk om een stuk te schrijven van en voor iedereen, omdat ik vind dat we als samenleving meer moeten weten over klimaat en elkaar daarmee moeten helpen. Uiteindelijk ben ik best tevreden, omdat ik denk dat mijn artikel heel herkenbaar en toegankelijk is geworden.
De grootste uitdaging in de stappen ná het interview, was toch elke keer maar weer ja zeggen, elke keer maar doen. Het gesprek met Mark Boode zou alleen met hem zijn, en was uiteindelijk met tien volwassenen. En het besluit om naar NPORadio1 te gaan? Dat maakte ik terwijl ik met school en een paraplu in mijn hand door de straten van Parijs slenterde. Alles had fout kunnen gaan en het zijn allemaal best spannende dingen die ik gedaan heb. Ik had nooit besloten om ze allemaal te doen als ik met mijn gezonde verstand nagedacht had. Maar wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, en alles is goed gegaan natuurlijk!

Nieuwsbrief