IPON Mediawijzer.net Award voor De Digitale Nieuwscollage

Amsterdam, 29 maart 2012 – Nieuws in de klas en het Creative Learning Lab van Waag Society hebben de IPON / Mediawijzer.net Award gewonnen met hun project De Digitale Nieuwscollage. De award werd 28 maart uitgereikt tijdens IPON 2012, het jaarlijkse onderwijs & ict event in de Jaarbeurs in Utrecht.

De Digitale NieuwscollageDe Digitale Nieuwscollage is een innovatief leerarrangement voor het voortgezet onderwijs dat leerlingen stimuleert om actief de actualiteit te bespreken en te verwerken in lessen Nederlands.
Gebruik makend van iPads lezen én bewerken zij nieuwsitems van uiteenlopende nieuwsmedia die zij uiteindelijk zelf naar het digibord sturen voor klassikale bespreking. In het project komen taal en mediawijs burgerschap samen, omdat leerlingen zich op kritische wijze verdiepen in actuele berichtgeving over maatschappelijke onderwerpen. Zij selecteren nieuwsteksten en -beelden, markeren en annoteren deze, bespreken het onderscheid tussen feiten en meningen en discussiëren met elkaar over de betrouwbaarheid van bronnen.

De Digitale Nieuwscollage is een project van Nieuws in de klas en het Creative Learning Lab van Waag Society. De organisaties hebben bewust gekozen voor een betekenisvolle toepassing van nieuwe technologie door deze in dienst te laten staan van de inhoud. De toepassing van de technologie is laagdrempelig en het lesmateriaal sluit aan bij de kerndoelen. Juist de combinatie van creatieve technologie met het actief verwerken van de actualiteit motiveert docenten en leerlingen om met De Digitale Nieuwscollage aan de slag te gaan. Dit bleek uit een pilotproject dat afgelopen jaar is uitgevoerd om een prototype van het leerarrangement te testen. Het pilotproject was mede mogelijk dank zij subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers en SNS REAAL Fonds. De definitieve versie van het leerarrangement zal vanaf komend schooljaar beschikbaar zijn voor het voortgezet onderwijs.

Volgens het juryrapport koos de jury uit de vele inzendingen uiteindelijk voor De Digitale Nieuwscollage, “(…) omdat het met behulp van nieuwe technologieën jongeren op positieve wijze laat ervaren wat nieuwsmedia hen te bieden hebben.”

Over de organisaties
De Digitale Nieuwscollage is een project van Nieuws in de klas en het Creative Learning Lab van Waag Society. Nieuws in de klas is het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia. De stichting zet nieuwsmedia – op papier en digitaal – in als lesinstrument ter bevordering van taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap.
Creative Learning Lab, dat onderdeel is van Waag Society, onderzoekt samen met (internationale) domeinexperts de mogelijkheden van nieuwe technologie en combineert deze tot creatieve en innovatieve onderwijstoepassingen en -aanbod.

Meer informatie over De Digitale Nieuwscollage >

 

Nieuwsbrief