Junior Inktspotprijs gaat naar Argus

De winnaar van de Junior Inktspotprijs 2014-2015 is Argus. Leerlingen kozen zijn cartoon ‘Crisis voorbij’ tot de beste van het afgelopen jaar.

De prijs werd donderdagmiddag 7 april uitgereikt in het Persmuseum door twee scholieren van het Scala College in Alphen aan den Rijn, een van de scholen die mee heeft gedaan aan de jurering.

Ruim 3000 scholieren van het voortgezet onderwijs hebben via keuzeformulieren aangegeven welke cartoon van het afgelopen jaar zij het beste vonden. Ter voorbereiding hierop hebben zij het lespakket Junior Inktspotprijs_2.jpgCartoons in het nieuws gebruikt, dat is gemaakt door het Persmuseum en Nieuws in de klas. Dit pakket is gratis te downloaden.

Cartoons leren interpreteren

De Junior Inktspotprijs helpt leerlingen cartoons en politieke tekeningen te interpreteren. Naast praktische stappen om cartoons te analyseren, wordt de rol van satire besproken als middel om commentaar te geven. Het leren interpreteren van politieke tekeningen draagt bij aan de mediawijsheid van leerlingen en laat zien dat er verschillende perspectieven op het nieuws mogelijk zijn.

Nieuwsbrief