Kinderboekenambassadeur maakt opdracht met het nieuws

Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel heeft voor Nieuws in de klas een lesopdracht gemaakt om het verhalende karakter van nieuws te gebruiken.

Manon Sikkel daagt leerlingen uit om vanuit een zelf gekozen nieuwsbericht een verhaal te vertellen. Door zelf een verhaal op te bouwen leren leerlingen zich inleven in het nieuws. Ze leren dat achter een bericht een menselijk verhaal zit. Daarbij maakt het natuurlijk uit welk personage je kiest wat de verhaallijn wordt. Door nieuws verhalend te beschrijven leer je ook dat er verschillende perspectieven op het nieuws zijn. Als het verhaal vanuit een ander persoon bezien wordt krijgt het nieuws een heel andere kleur.

Deze les kan gebruikt worden tijdens de Kinderboekenweek en de Boekenweek voor jongeren, maar het nieuws is elke dag beschikbaar om opdrachten mee te doen. Docenten vragen de Nieuwsservice aan om gratis kranten te ontvangen en leerlingen genoeg materiaal te geven om nieuwsberichten te selecteren en te lezen. Gaat het over voetbal, politiek of iets schokkends?

Ga direct naar de opdracht.

Nieuwsbrief