Kinderen werken met Nieuws in de klas bij Metro

Bij de Metro waren kinderen voor één dag reporter. Tijdens de staking in het basisonderwijs kreeg een groep kinderen de kans om nieuws te maken bij de Metro. Nieuws in de klas gaf een workshop aan de jonge journalisten.

Om de kinderen te helpen bij het maken van nieuws voor Metro gaf Nieuws in de klas een workshop over de achtergronden van nieuws. Met de kinderen werd verschillende soorten nieuws besproken. Van internationaal tot regionaal en lokaal nieuws maar ook persoonlijk nieuws. Wanneer is een nieuwsbericht nieuwswaardig? En hoe zit het met de 5 W’s en 1 H?

Om te oefenen met interviewen stelden de kinderen elkaar vragen en wisselden open en gesloten vragen af. Op de website van de Metro is een echt interview van Finn en Abel geplaatst.
Er is gesproken over nepnieuws, het belang van gebruik van betrouwbare bronnen en het toepassen van hoor en wederhoor. Het is belangrijk dat leerlingen mediawijs worden en leren over de actualiteiten: zo worden ze kritisch en bewust en zullen ze uiteindelijk in staat zijn om zelf een mening te vormen over wereldkwesties.

Aan het eind van de dag kwam het jeugdjournaal langs en dat was een mooie afsluiting van een dag hard werken tijdens de scholenstaking.
Lees het artikel dat in Metro verschenen is.

 

Nieuwsbrief