Formeren is een beetje als verkering vragen. Voordat je het echt durft te vragen, wil je eigenlijk al weten of de ander jou wel net zo leuk vindt.
In de politiek is dat zo ingewikkeld dat er een matchmaker bij nodig is; de informateur. Een kabinetsformatie kan lang duren en het vindt bijna altijd achter gesloten deuren plaats. De politieke koppeltjes in spé willen er geen pottenkijkers bij hebben die de ingewikkelde paringsdans kunnen verstoren.
Toch verschijnen er bijna iedere dag artikelen in de krant en horen we journalisten op radio en televisie praten over de formatie. Hoe komen ze er achter wat er gebeurt?
Politiek journalist Elodie Verweij (op de foto) geeft ons de antwoorden in dit nieuwe lesprogramma van Nieuws in de klas. Aan de hand van haar verhaal maken de leerlingen kennis met de rol en de werkwijze van de politiek journalist tijdens de kabinetsformatie. Met opdrachten in tweetallen en in groepjes en met verdiepende gesprekken komen de leerlingen gezamenlijk tot meer inzicht in het journalistieke en politieke proces van formeren.
Download hiernaast het lesprogramma: Formeren en nieuws creëren. De rol van de journalist tijdens de formatie.