Lesmateriaal Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting

Leerlingen gaan aan de slag met nieuws en leren over persvrijheid, censuur, pluriformiteit en vrijheid van meningsuiting. Hoe is vrijheid van meningsuiting geregeld in Nederland? Zijn er grenzen aan persvrijheid?

Leerlingen denken na over de de betekenis van vrijheid en ervaren zelf waar verschillende vrijheden schuren. Met praktische opdrachten voor het voortgezet onderwijs in het Iesmateriaal Persvrijheid (pdf) gaan leerlingen aan de slag met de actualiteit. Daarbij ontvangen zij via de Nieuwsservice twee weken lang dag- en weekbladen.

Mogelijke uitbreiding: Roadshow Persvrijheid

In de Roadshow Persvrijheid debatteren leerlingen uit het voortgezet onderwijs met journalisten over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Het team van de roadshow organiseert het debat en nodigt gasten uit. De docent en leerlingen kunnen het lesmateriaal gebruiken als voorbereiding op het bezoek van een journalist.

 

De Roadshow ontwikkelde voor docenten en onderwijsspecialisten een methode om met jongeren in gesprek te gaan. De lessen sluiten aan op programma’s voor mediawijsheid en burgerschap.

Meld je aan voor de Roadshow Persvrijheid en vraag de mogelijkheden en de onkosten.

De Roadshow Persvrijheid is ontwikkeld met steun door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Ministerie van SZW.

Tijdsbesteding
n.v.t.
In samenwerking met
Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Nieuwsbrief