Actuele opdracht: de Ramadan

Deze actuele opdracht over de ramadan is direct in te zetten voor leerlingen.


Tijdens de ramadan vasten veel moslims. Het is een maand waarin je je nog sterker concentreert op wat je gelooft. Het is geen gemakkelijke opgave, maar het resultaat is het waard, vindt tv-kok Mounir.

Bron
RTL Nieuws Tv-kok Mounir Toub is tijdens de ramadan juist niet bezig met eten

 

Woordenschat

met de paplepel ingegoten – onder de knie krijgen – de fijne kneepjes – euforisch – de geneugten des levens – de verzoening – ontgiften – familiair

Leerdoel

Ik kan met kennis uit de tekst het begrip ramadan bespreken.


Opdracht 1 – Mindmap

Vat de tekst samen in een mindmap. Zet het begrip ramadan op een prominente plek. Bedenk 3-5 deelonderwerpen waarmee je alle informatie overzichtelijk in tekst en tekeningen kunt weergeven.

Opdracht 2 – Vitrine

In de school wordt een vitrine ingericht om te laten zien wat de ramadan is. De vitrine is een hoge kast met glas en telt 3 vakken. Beschrijf wat je allemaal in de vitrine zou zetten. Geef elk voorbeeld een beschrijvend kaartje met ongeveer 5 zinnen tekst.

Opdracht 3 – Interview vragen

Stel je mag Mounir nog een aantal aanvullende vragen stellen over de ramadan: wat zou je hem vragen? Bedenk 5 vragen en licht toe waarom je ze wilt stellen.

 

Differentiëren met Nieuwsservice

Bij deze opdracht kan de gratis Nieuwsservice worden gebruikt om te differentiëren. U kunt u deze opdracht gebruiken met artikelen die leerlingen zoeken in het nieuws op basis van eigen interesse. Of u kunt zelf teksten selecteren van een ander niveau. Leerlingen kunnen dan een aantal moeilijke woorden uit de tekst selecteren om te omschrijven.

Met de Nieuwsservice kunnen dag- en weekbladen gratis bezorgd worden voor docenten waarmee authentieke bronnen gebruikt kunnen worden in de les.

Over MNM Week

Deze opdracht is gemaakt door Pieter Snel van MNM Week. Regelmatig worden actuele opdrachten geplaatst die ook te vinden zijn op www.MNMWeek.nl.

Trefwoorden
Type opdracht
Tijdsbesteding
20-40 min.

Nieuwsbrief