Actuele opdracht: vuurwerkverbod

Deze actuele opdracht over het vuurwerkverbod is direct in te zetten voor leerlingen.

Komende jaarwisseling is vuurwerk niet toegestaan om de zorg te ontlasten. Niet iedereen is overtuigd van het nut en de noodzaak daarvan. Lees wat verschillende belanghebbenden erover zeggen in het artikel.
 
Bron

Woordenschat
voor de bühne – de stroomversnelling – een hard gelag – onderscheppen

Leerdoel

Ik kan belangrijke argumenten voor en tegen een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod toelichten.
Opdracht 1 – Betoog

Schrijf een kort betoog over het tijdelijke algehele vuurwerkverbod. Laat hierin goed beargumenteerd weten wat jij vindt. Bouw je betoog als volgt op: stelling – argumenten vóór – argumenten die je tegen jouw stelling en argumenten in kunt brengen – weerlegging daarvan – een krachtige slotzin.

Opdracht 2 – Infographic

Vat de argumenten voor en tegen samen in een infographic. Bekijk eerst online een aantal voorbeelden. Let goed op het samenspel van tekst (info) en beeld (graphic).

Opdracht 3 – Ready made of stiftgedicht
Maak een ready made of stiftgedicht dat kan dienen als reclamecampagnetekst om het publiek op te roepen dit jaar geen vuurwerk af te steken. Lees hieronder hoe je een ready made en stiftgedicht maakt.
 

Ready made
Een ready made is een gedicht dat je maakt uit een kant-en-klare tekst. Je kiest hiervoor een gedeelte uit de tekst en je deelt de zinnen zo op dat er een gedicht ontstaat. Bekijk online een aantal voorbeelden van ready mades.

Stiftgedicht
Een stiftgedicht maak je door (een deel van) de tekst weg te lakken en een aantal woorden te laten staan. Die woorden vormen samen een gedicht dat op de een of andere manier met het onderwerp van de tekst te maken heeft. Bekijk online een aantal voorbeelden van stiftgedichten.

Type opdracht
Tijdsbesteding
20-40 min.
In samenwerking met
MNM Week

Nieuwsbrief