Gedichten maken met het nieuws

Bij de lessuggestie Gedichten in het nieuws maken leerlingen gedichten met teksten uit het nieuws. Stimuleer leerlingen en ga creatief aan de slag met de actualiteit. 

Journalisten trekken met aansprekende teksten, krachtige koppen, mooie citaten en oneliners de aandacht van hun lezers. Vandaar dat ze  aandacht besteden aan de vorm en aan woordkeuze.  Artikelen in de krant gaan over feiten, meningen en gevoelens. Dit gaat over de inhoud. Bij gedichten is dat net zo. Toch klinkt een gedicht anders en ook aan de vorm kan je vaak  zien dat het het om een gedicht gaat.

Er zit ritme in de tekst, er zijn coupletten, het taalgebruik is anders. Gedichtenbundels en nieuwsmedia worden beiden ingezet in deze les.

Dichter en kinderboekenschrijver Hans Hagen heeft bij het schrijven van zijn bundel Onbreekbaar ook regels gebruikt uit kranten en tijdschriften. Zie hiervoor de afbeelding. Een gevangene zei in een interview: “Laat de ander denken dat het zijn idee is.” Boven het citaat zie je hoe deze zin terecht kwam in het gedicht ‘Klas’. Wil je het hele gedicht lezen? Zoek op de boekenplank van de leesbevorderingscampagne De Weddenschap naar de gedichtenbundel en leen het in de bibliotheek.

Tijdsbesteding
50-100 min.
Krant nodig
twee of meer

Nieuwsbrief