Lessuggesties Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen worden gehouden van 9 tot en met 25 februari 2018. De spelen zijn een mooie aanleiding om het nieuws tijdens de les te gebruiken. Vraag per direct gratis de Nieuwsservice Digitaal  aan en krijg toegang via Blendle voor u en uw leerlingen.  Bij onderstaande lessuggesties wordt gebruik gemaakt van het nieuws.

De Olympische Winterspelen worden gehouden in Pyeongchang in Zuid-Korea. De eerste Olympische Winterspelen werden in 1924 gehouden. Tot 1992 werden de Olympische Zomerspelen en de Winterspelen in hetzelfde jaar georganiseerd. Sinds 1992 wisselen de spelen elkaar om de twee jaar af.

Log in op Blendle om onderstaande vragen te beantwoorden. Heb je een couponcode?
Via deze pagina kan je de coupon inwisselen. Zodra de coupon is ingewisseld heb je een maand lang toegang tot het nieuws. Je maakt een account aan via Blendle door je emailadres in te vullen. Je hebt hier toegang voor nodig van je ouder(s) en/of verzorger(s). Als je geen bevestigingsmail hebt gekregen kan je kijken tussen je spam.

Opdracht 1 Je favoriete sport

De volgende sporten zijn te zien tijdens Winterspelen: alpineskiën, biatlon, bobsleeën, curling, freestyleskiën, ijshockey, kunstrijden, langlaufen, noordse combinatie, rodelen, schaatsen, schansspringen, shorttrack, skeleton en snowboarden.

Zoek in het zoekvenster op twee van je favoriete sporten naar artikelen. Ga op zoek naar een wedstrijdverslag en naar een nieuwsartikel.

a) Lees van elke sport twee artikelen uit verschillende nieuwstitels. Noteer de naam van de krant en de titel van het artikel.
b) Is er ook een sport op de Olympische Spelen waar je (bijna) nog nooit van hebt gehoord? Zoek een artikel dat gaat over die sport en beschrijf wat het doel is van de sport.
c) Schrijf een korte samenvatting van één artikel.

Opdracht 2 Nieuwswaarde van sport

Aan de hand van nieuwswaarde van een gebeurtenis wordt gekozen of er een nieuwsitem van gemaakt wordt door een nieuwsredactie. Een voorbeeld van een gebeurtenis actueel moet zijn.

a) Bedenk drie criteria die meewegen in het bepalen van de nieuwswaarde van een gebeurtenis.
b) In Nederland gaan veel berichten over schaatsen. Zal dat in andere landen ook zijn? (gebruik in je antwoord het begrip nieuwswaarde).

Opdracht 3 Sporthelden

Metaforen

Sportjournalistiek is bedoeld om informatie te geven over de sport, maar ook om amusement te bieden aan de lezer. Sportjournalisten gebruiken vaak metaforen om hun verhaal begrijpelijk, overtuigend en met emotie over te brengen. Bij sport worden vaak oorlogs- of strijdmetaforen gebruikt. Woorden als de aanval, tweegevecht, defensie, afmaken zie je vaak terug in een artikel.

Fysiek en mentaal

Sporters worden in wedstrijdverslagen regelmatig beschreven in termen van fysieke aspecten zoals snelheid, lenigheid, lichaamsbouw, schotkracht enzovoort. Daarnaast worden mentale aspecten genoemd zoals leiderschapskwaliteiten, overzicht en intelligentie.

a) Zoek in Blendle naar de wedstrijdverslagen en noteer verschillende metaforen en fysieke en mentale beschrijvingen over de sporters.
b) Ga op zoek in de wedstrijdverslagen naar de 5w en 1h. Zou je nog andere onderdelen kunnen toevoegen om het wedstrijdverslag uit te breiden.

Opdracht 4 Politiek tijdens de Winterspelen

In 2014 waren de Winterspelen in Rusland. Sommige deelnemende landen hadden hun twijfels bij het gastland vanwege het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in het Rusland. Nu in 2018 zijn de Winterspelen in Zuid-Korea. Tijdens de spelen zullen leiders van landen elkaar ontmoeten die elkaar niet zo liggen of sterker nog hele slechte politieke banden hebben.

Noord-Korea was de afgelopen periode ook veel in het nieuws. Soms leek de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea toe te nemen. Terwijl kort daarna juist de spanning tussen beide landen leek af te nemen.

a) Zoek via Blendle een artikel waarin de spanning tussen beide landen toenam.
b) Zoek een artikel waarin beschreven is dat de landen juist toenadering zoeken.
c) Kan het ook allebei tegelijkertijd waar zijn ? Leg je antwoord uit.

Opdracht 5 Gender en sport

Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke atleten vaak poserend worden afgebeeld, als modellen, terwijl mannelijke atleten vaker in actie op foto’s verschijnen.

a) Ga op zoek naar geposeerde foto’s en foto’s in actie van mannelijke en vrouwelijke sporters.
b) Kom jij  dit verschil ook tegen of juist niet?
c) Bereid een stelling voor en schrijf een korte column hierover of hou een korte presentatie in de klas.

Opdracht 6 Olympische knipsels

Maak knipsels of print berichten uit van jouw favoriete artikelen over de Olympische Spelen. Leg uit waarom je deze artikelen goed vindt. Ruil artikelen met medeleerlingen.

 

Nieuwsbrief