Deze lessuggestie gaat over de rechtspraak in het nieuws. Leerlingen lezen actuele artikelen over aansprekende rechtszaken en maken opdrachten waarmee ze leren over de rechtspraak in Nederland.
Scholieren leren hoe framing werkt met de lessuggestie Framing in het nieuws. Ze krijgen inzicht in de gevoelswaarde en bijbetekenis van woorden die in het nieuws worden gebruikt.
Deze opdracht over de bosbranden in Australië is direct in de les te gebruiken.
De Olympische Winterspelen worden gehouden van 9 tot en met 25 februari 2018. De spelen zijn een mooie aanleiding om het nieuws tijdens de les te gebruiken. Vraag per direct gratis de Nieuwsservice Digitaal aan en krijg toegang via Blendle voor u en uw leerlingen. Bij onderstaande lessuggesties wordt gebruik gemaakt van het nieuws.
Een journalist probeert altijd een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Daarvoor wordt in de journalistiek een ezelsbruggetje gebruikt: de 5W1H-methode. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
Onder een foto in de krant of op een nieuwssite staat altijd een onderschrift: een korte uitleg wat er te zien is en waar het bericht over gaat.
In de methode worden verschillende taalkundige verschijnselen behandeld. Met deze lessuggestie wordt deze theorie toegepast op een (zelfgekozen) artikel.
Nieuws is overal om ons heen en de hele dag komen we ermee in aanraking. Bijvoorbeeld op Facebook of wanneer je de tv aanzet en het journaal net begint. Nieuws is vaker aanwezig dan veel leerlingen denken.
In nieuwsmedia vind je naast nieuwsberichten ook andere soorten teksten, zoals columns, achtergrondverhalen, recensies en ingezonden brieven.