Lezen in het mbo: Stimuleer vrij lezen

Op 1 november organiseren Stichting Lezen, Kunst van Lezen en de Koninklijke Bibliotheek voor de tweede keer de conferentie Meer lezen, beter in taal in het mbo. Het stimuleren van vrij lezen met contextrijke teksten is belangrijk in het mbo.

De conferentie voor lezen, taal en brede vorming van studenten in het mbo wordt voor de tweede keer georganiseerd en sluit aan op toenemende aandacht voor taal en lezen in het onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat 25 % van de studenten in het mbo de teksten uit studieboeken niet goed begrijpt. Laaggeletterdheid zorgt voor problemen op school, werk en in het persoonlijk leven en redzaam gedrag van studenten.

Een rijke leesomgeving met verschillende soorten teksten in de vorm van boeken, tijdschriften, kranten en keuzevrijheid voor studenten blijkt goed te werken.

Peter van Duijvenboden, coördinator projectontwikkeling en innovatie bij Stichting Lezen, een van de organisatoren: “Om ook mbo’ers aangehaakt te laten zijn bij onze informatiemaatschappij is het belangrijk om studenten actuele en motiverende teksten te laten lezen die informeren, inspireren en tot denken aanzetten. Het volgen van de actualiteit en het lezen van kranten biedt de mogelijk om kortere en langere teksten te lezen. Zowel het lezen van korte berichten als het lezen van lange berichten, het zogenaamde diep lezen, passen in een samenhangend leesbeleid. Een rijke leesomgeving met zowel boeken als kranten stimuleert het leesplezier bij studenten.”

De conferentie in Tilburg is bedoeld voor docenten, medewerkers en het management van mbo en voor bibliotheken.

Het programma bestaat uit een plenair programma en gevarieerde deelsessies.

Het verslag van de eerste conferentie is hier te lezen.

Aanmelden voor de conferentie kan tot 1 november.

Nieuwsbrief