Lezen in het VMBO

Lezen is maatwerk is een studiemiddag over lezen in het vmbo georganiseerd door Stichting Lezen. Nieuws in de klas geeft docenten voorlichting over werken met Nieuws in de klas.

Lezen in het vmbo is een kwestie van maatwerk. Het staat of valt bij betrokken docenten met kennis van zaken en een verankerd leesbevorderingsbeleid zo blijkt uit onderzoek van Stichting Lezen. Nieuws in de klas is aanwezig op de studiemiddag van Stichting lezen over lezen in het vmbo.

Het stimuleren van leesmotivatie is een belangrijke sleutel om taalvaardigheid van leerlingen te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat een rijke leesomgeving met een gevarieerd aanbod daarbij helpt. Kranten en tijdschriften mogen dan niet ontbreken in het aanbod. Door het betekenisvolle aanbod van nieuws zijn jongeren meer geneigd om te gaan lezen. Jongens lezen vaker dan meisjes zakelijke teksten zoals nieuwsartikelen. Nieuws in de klas heeft een artikel geschreven over het onderzoek Meer lezen, beter in taal- vmbo.

Op veel scholen wordt vrij lezen gestimuleerd. Daarbij wordt vaak de Nieuwsservice Digitaal of de Nieuwsservice voor docenten ingezet. Daarnaast heeft Nieuws in de klas diverse lessuggesties om het nieuws in te zetten en te werken aan taalvaardigheid. Voor deelnemers aan het leesbevorderingsproject De Weddenschap zijn er ook lessuggesties om te downloaden. Voor de mogelijkheden om Nieuws in de klas in te zetten kijk verder op leesplan.

Nieuwsbrief