Nieuw lespakket informatievaardigheden in het voortgezet onderwijs

Voor het lezen van nieuwsmedia, het interpreteren van teksten op internet en het samenstellen van werkstukken, hebben leerlingen informatievaardigheden nodig. Nieuws in de klas en Codename Future hebben hiervoor gezamenlijk een lespakket ontwikkeld waarmee leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs deze vaardigheden kunnen trainen. Het uitdagende lespakket bestaat uit vier modules.

Module 1: Big 6
In de basisles maken de leerlingen kennis met de ‘Big 6’, een stappenplan dat is ontworpen door de American Library Association. In de tweede module gaan de leerlingen aan de slag met de actualiteit. Aan de hand van dagbladen en websites die via Nieuws in de klas kosteloos beschikbaar worden gesteld, maken zij opdrachten over nieuwsbronnen.

Module 2: Analyseren van nieuwsberichten
Deelnemende scholen hebben ook tijdelijk toegang tot de nieuwsmediaportal die toegang biedt tot alle websites van de nieuwsbedrijven die zijn aangesloten bij Nieuws in de klas, van het ANP en het AD tot RTL-nieuws en de Volkskrant. In de bijbehorende les analyseren de leerlingen een aantal nieuwsberichten. 

Module 3: Nieuws produceren
In de derde module gaan de leerlingen zelf nieuws produceren. Ze passen hier de vaardigheden toe die ze in module 2 hebben opgedaan. Omdat het belangrijk is dat de informatie die ze gaan verspreiden ook klopt, speelt de Big 6 ook in deze module een belangrijke rol.

Module 4: Informatie is overal
Informatievaardigheden zijn ook belangrijk bij de werkstukken die de leerlingen voor diverse vakken op school moeten maken. De laatste module van het lespakket biedt dan ook een aantal vakspecifieke opdrachten over informatieverwerking.

Interesse?
Neem voor meer informatie contact op met Martijn Spekman van Codename Future.
Bel 070 – 302.47.70 of mail martijn@codenamefuture.nl

Nieuwsbrief