Ondemocratische briefstemmen en onmogelijke coalities?

Behandel het laatste nieuws over de verkiezingen in de klas. Onderzoek welke partijen kunnen samenwerken of bespreek dat het ondemocratisch is om de procedures voor poststemmen aan te passen.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn begonnen. De stemlokalen zijn open voor stemmers en de eerste ongeldige poststemmen zijn al geteld. Uiteraard zijn de verkiezingen hét moment om het democratisch bestel te behandelen in de les. Nieuws in de klas heeft uitgebreid lesmateriaal Verkiezingen in het nieuws dat direct in de les is te gebruiken.

 

Het motiveert leerlingen om te werken met de actualiteit. Bespreek bijvoorbeeld in de les het dilemma dat het niet democratisch is om achteraf de stemprocedures voor poststemmen aan te passen. Maar deze stemmen niet mee laten tellen, is dat ook niet. Tijdens de Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten waren ook veel discussies over ongeldige poststemmen. Mede door deze discussies accepteerde Trump de uitslag van de verkiezingen niet.

Met de Coalitiewijzer kun je kijken wie er volgens de laatste peilingen een meerderheidsregering kunnen vormen. Zijn sommige coalities niet mogelijk dan staat dat duidelijk aangegeven waarom de partijen niet willen samenwerken. De online tool maakt politieke keuzes inzichtelijk en is goed in te zetten bij betekenisvolle opdrachten.

 

Als de uitslagen bekend zijn, staan in alle nieuwsmedia prachtige overzichten waar heel veel opdrachten mee te maken zijn. Van rekenopdrachten, topografische vragen tot het samenvatten van analyses van de uitslagen. Veel opdrachten staan ook in het lesmateriaal Verkiezingen in het nieuws.

Ook na de verkiezingen kunnen leraren kosteloos de Nieuwsservice aanvragen om het nieuws in de les te gebruiken.

 

 

Nieuwsbrief