Voorlezen uit de krant

Voorlezen heeft een positief effect op de leesvaardigheid van leerlingen. Dat geldt voor zowel jonge leerlingen als oudere leerlingen. Het voorlezen van koppen van de krant kan de interesse naar het lezen van artikelen stimuleren.

 

De Nationale Voorleesdagen 2020 zijn van 22 januari tot 1 februari.  Voorlezen uit de krant biedt de mogelijkheid om de algemene kennis te vergroten en internationale en nationale thema’s te bespreken. Het interactief voorlezen en het stellen van vragen bij de tekst betrekt leerlingen bij het lezen. Door moeilijke woorden te herhalen en uit te leggen vergroot je de woordenschat en stimuleer je de leeservaring voor teksten van een hoger niveau. En de ervaring leert dat oudere kinderen ook van voorlezen houden.

Op Nutsschool Morgenstond leest de leerkracht van groep 8 de koppen en korte artikelen voor uit de krant. De docent stelt daarbij veel vragen aan leerlingen. De verschillende soorten teksten en foto’s in de krant bieden een breed scala om onderwerpen te bespreken. Met de Nieuwsservice Digitaal kunnen leerkrachten de teksten ook op het digibord laten zien.

 

Meer weten?

Stichting Lezen doet onderzoek naar het effect van voorlezen.

Voorlezen aan oudere kinderen

Nieuwsbrief