Scholier Guus Philipse (17) wint schrijfwedstrijd Nieuws in de Klas met brief over woningtekort

Schrijfwedstrijd levert kleurrijk beeld op van wat jongeren bezighoudt.

Of het nu gaat over boerenprotesten, de oorlog in Oekraïne of bitcoins, bij Nieuws in de klas horen we graag wat jongeren te zeggen hebben over maatschappelijke vraagstukken. Daarom besloten we jongeren uit te dagen een brief te schrijven over nieuws dat hen raakt. En dan niet als oefening, maar om met je mening op Prinsjesdag in de krant te komen.

In totaal hebben we meer dan 270 mooie inzendingen uit het hele land mogen ontvangen. Woningnood, menstruatiearmoede en smeltende iglo’s, het aantal onderwerpen was groot en divers. Geschreven met passie, pit en humor. Soms waren brieven boos, soms ontroerend. De beste brieven worden op Prinsjesdag gepubliceerd in échte dagbladen.

De 17 jarige Guus Philipse is de winnaar van de Nieuws in de klas Award 2022! Zijn brief, met als titel: “Woningen zijn in trek, maar starters zijn in nood”, beschrijft hij zijn angst om nooit zelf een huis te krijgen. De jury roemt de persoonlijke insteek van de brief en het sterk opgebouwde pleidooi. Een maatschappelijk relevant verhaal, zo concludeert de jury. De schrijver van de winnende brief, leerling van het Bonaventuracollege reageert verbaasd: “We deden als klas mee aan de wedstrijd, ik heb me nauwelijks gerealiseerd dat winnen echt een optie was.

De motivatie om mee te doen blijkt vaak heel persoonlijk. Tobias Hermans (16) zit op het Ichtus College in Kampen en wint de 2e prijs. Hij had een persoonlijke motivatie om een brief over het milieu te schrijven: “In 2021 maakte ik in nog geen maand tijd een valwind én een hoogwaterpiek in de IJssel, waar ik vlakbij woon, mee. Ik zag deze brief als mijn kans om ook gelezen te worden door een ouder publiek en de bestuurders in Den Haag. De jury concludeerde dat de brief “Echt goed en uit het hart is geschreven, met feiten onderbouwd.”

Het brons gaat naar Esther Gesink uit Groningen met haar brief over de gevolgen van Corona. Esther is 16, en werd door de leerkracht Maatschappijleer overtuigd om de brief die ze had geschreven ook daadwerkelijk in te sturen. Daar twijfelde ze namelijk nogal over. De jury is blij dat de brief hen bereikt heeft: “Een sterk betoog. Ze neemt de lezer mee in de overwegingen.” “Het verhaal biedt van binnenuit een nieuw perspectief op de problemen van haar generatie”.

Een bloemlezing van brieven worden binnenkort gepubliceerd in een thema-krant. Deze komt beschikbaar via www.nieuwsindeklas.nl.

De Nieuws in de klas schrijfwedstrijd is georganiseerd in samenwerking met meer dan 15 kranten. Journalisten van de deelnemende titels gaven schrijftips, en een interactief lespakket behandelde de journalistieke functie van opinieartikelen in de krant. Nieuws in de Klas is het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie van private Nieuwsbedrijven. Voor meer informatie, mail naar info@nieuwsindeklas.nl

 

Nieuwsbrief