‘Traditionele media populair bij jongeren’

Het beeld dat jongeren nog nauwelijks het nieuws volgen via de traditionele media, klopt niet. Papieren kranten en televisiejournaals zijn voor jonge mensen nog altijd belangrijke nieuwsbronnen.

Tot die verrassende conclusie komt Anna van Cauwenberge, promovenda aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Jongeren zouden het internet verkiezen boven radio, krant en tv, wordt vaak gedacht. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Zij gebruiken die verschillende nieuwsmedia juist naast elkaar, blijkt uit het onderzoek van Van Cauwenberge onder Vlaamse en Nederlandse jongeren tussen 15 en 34 jaar.

Duiding

“Jonge mensen zijn op zoek naar media die niet alleen feiten, maar ook duiding geven. En die vinden ze meer in de traditionele media dan op internet”, zegt Van Cauwenberge.

“De zoveelste opsomming van grote aantallen doden in Syrië boeit hen niet. Veel belangrijker vinden ze om te weten hoe zo’n conflict ontstaat en hoe dat zich ontwikkelt. Ze vinden het ook erg belangrijk dat berichtgeving wordt afgemaakt. Dus als een crisis wordt gemeld, willen ze ook over het vervolg lezen. Er moet dus later ook over geschreven worden.”

Nieuwsbrief