Tweede Kamerverkiezingen 2017

Op 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen geweest. Nieuws in de klas biedt gratis lesmateriaal aan waarbij u en uw klas het nieuws rondom de verkiezingen volgen.

 Opdrachten na de verkiezingen

Na de campagne en de verkiezingen begint de coalitievorming. Om tot een kabinet te komen moeten partijen samenwerken. De uitslagen zijn daarbij leidend, de nieuwe coalitie wil een meerderheid in de Tweede Kamer.

Bij onderstaande opdrachten kun je de uitslagenpagina van RTL Nieuws gebruiken.

 1. Cartoons over de uitslagen
  • Leg uit wat er met de cartoons wordt bedoeld.
 2. Rekenen met coalitie
  • Bereken vier verschillende coalities met een meerderheid in de Tweede Kamer.
  • Welke coalitie vindt je het meest kansrijk? Leg uit waarom.
  • Welke coalitie vind je het meest wenselijk? Leg uit waarom.
 3. Verschillen tussen lokale en landelijke uitslagen.
  • Zoek op RTL Nieuws  de uitslag van de gemeente waar je woont. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de uitslag in jouw gemeente en de landelijke uitslag?
  • Kun je de verschillen verklaren?
   Vragen die je kunt gebruiken over mogelijke verschillen zijn : Is jouw gemeente een grote stad of juist niet. Zijn de bewoners rijker of armer dan het landelijk gemiddelde? Is jouw gemeente een gelovige gemeente?

Lesmateriaal bij Tweede Kamerverkiezingen

Onderwerpen die in de lesbundel Verkiezingen in het Nieuws 2017 onder andere aan bod komen zijn de rol van de journalistiek in de democratie, nepnieuws, framing en scholierenverkiezingen. Aan de hand van nieuwsmedia verdiepen leerlingen zich in actuele politieke thema’s en leren zij kritisch te kijken naar de berichtgeving hierover. De meeste nieuwstitels zijn via Blendle toegankelijk. Met deze opdrachten besteed u aandacht aan burgerschap, mediawijsheid en taalvaardigheid. Bij de lesopdrachten wordt het nieuws ingezet. U kunt gebruik maken van de Nieuwsservice waarmee docenten kosteloos dag- en weekbladen kunnen laten bezorgen of het nieuws kosteloos via Blendle kunnen gebruiken.

Dossiers Tweede Kamerverkiezingen

Op de website van de Tweede Kamer vindt u de partijprogramma’s en informatie over het proces van de verkiezingen.

U kunt eenvoudig zoeken in alle verschillende nieuwstitels via Blendle. Bijvoorbeeld op het trefwoord verkiezingen of peilingen. U kunt via de Nieuwsservice Digitaal kosteloos vier weken toegang krijgen tot veel nieuwstitels in Blendle.

blendle.com/search/verkiezingen
blendle.com/search/peilingen

In de aanloop naar de verkiezingen berichten nieuwsmedia dagelijks over de voortgang van de campagne. Daarbij leveren zij achtergronden en commentaren over de standpunten en activiteiten van de politieke partijen en politici. Om zicht te houden op de actuele ontwikkelingen en achtergronden maken nieuwsmedia dossiers aan rond de Tweede Kamerverkiezingen.

https://www.bnr.nl/
https://fd.nl/
http://www.kidsweek.nl/
https://www.nd.nl/
https://www.nrc.nl/
http://www.parool.nl/
http://www.rtlnieuws.nl/
http://www.sevendays.nl/
http://www.telegraaf.nl/
http://www.volkskrant.nl/

Landelijke Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen

ProDemos organiseert ook dit jaar de landelijke Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen van 8 maart t/m 14 maart 2017. Scholen uit po en vo kunnen gratis meedoen.

Nieuwsbrief