Verzameling lestips over Charlie Hebdo

Docenten willen graag een brug slaan tussen de werkelijkheid buiten de school en de lesstof. Hoe bespreken docenten de recente gebeurtenissen in Parijs in de les?

Nieuws in de klas biedt als educatieplatform een verzameling van lessuggesties, praktijkvoorbeelden en blogs die een houvast kunnen geven om het nieuws te bespreken.

Praktijkvoorbeelden van docenten

Overzicht nieuwsmedia Charlie Hebdo

Lesbrief andere organisaties

Uitslag onderzoek Charlie Hebdo in de klas

Op sommige scholen lopen spanningen hoog op. Zo hoog dat een aantal leraren de discussie met de klas uit de weg gaan. Wat hoe reageer je als docent op een uitspraak waar je het helemaal niet mee eens bent?
de Volkskrant: Niet iedereen in de klas wil over Charlie Hebdo praten

Twee docenten, Alderik Visser en Henk ter Haar, wilden graag in beeld brengen hoe leraren in een dergelijke situatie (zouden kunnen) handelen en waarom ze dat zo doen.
Didactief online: Charlie in de klas

Installatie Charlie Hebdo in Persmuseum

Het Persmuseum brengt een hommage aan de tekenaars van Charlie Hebdo met een installatie waarin originele uitgaven uit vijf decennia van het bestaan van het blad voor het voetlicht komen.

Hoe bespreken leraren in Nederland de tereurdaden in Parijs? Humberto vroeg het 6 leraren tijdens RTL Late Night. Hoe maak je zoiets bespreekbaar in de klas? Moeten we zulke tereurdaden überhaupt bespreken? Tijdens de uitzending van RTL Late Night van dinsdag 13 januari bespraken 6 leraren met onder andere Meester Bart dit aan tafel met Humberto Tan.

Metro onderzocht een aantal verschillen aanpakken om Charlie Hebdo bespreekbaar te maken.

Gaan docenten ‘gewoon’ door met geplande lessen of gooien ze de les om en gaan ze in gesprek met je leerlingen? Metronieuws ging verschillende opties om de aanslagen in Parijs te bespreken na en noemt onder andere Nieuws in de klas.

Lessuggesties Nieuws in de klas

Op 8 januari heeft Nieuws in de klas een aantal algemene lessuggesties gepubliceerd die raken aan het onderwerp, maar niet gaan over dit specifieke nieuws:

Eerder dit jaar heeft Nieuws in de klas ook een artikel geplaatst over Kinderen wapenen tegen geweld in de media.

Actuele maatschappelijke bronnen: Docenten kunnen kosteloos nieuwsmedia (digitaal en op papier) gebruiken met de Nieuwsservice van Nieuws in de klas.

Heeft u ook een les gemaakt of een andere tip voor ons? Laat het ons weten.

Laatste update: voorbeelden en artikelen zijn aangevuld op 21 januari 2015

Nieuwsbrief