Zomerscholen gebruiken de Nieuwsservice

Blijven lezen in de zomer is belangrijk om leesvaardigheid op peil te houden. De zomerdip in het leesniveau van leerlingen wordt daarmee voorkomen.

De meeste zomerscholen richten zich specifiek op taalvaardigheid. Veel zomerscholen maken gebruik van de Nieuwsservice zodat leerlingen dagelijks kunnen lezen.

Zomerscholen bestaan al enige jaren en maken gebruik van de Nieuwsservice, waarmee landelijke en regionale nieuwsmedia kosteloos op het zomerschool- of thuisadres worden bezorgd. Docenten bespreken actualiteit en lezen het nieuws met leerlingen om de taalvaardigheid en algemene ontwikkeling van de leerlingen te verbeteren. Door een koppeling te maken tussen de schoolse omgeving en de maatschappij buiten school worden de lessen betekenisvoller. Vanaf 15 januari 2018 kunnen VO scholen een subsidie aanvragen voor een lente- en/of zomerschool in 2018.  Uit onderzoek blijkt dat 77% van de deelnemende leerlingen aan een lenteschool en 88% van de deelnemende leerlingen aan een zomerschool in 2017 alsnog bevorderd is naar het volgende schooljaar.

In het praktijkvoorbeeld van BSA Zaanstad, kunt u een voorbeeld lezen over leerlingen die intensief werken aan begrijpend lezen met behulp van de actualiteit.

 

Nieuwsbrief