Mooie winterfoto’s in het nieuws

Zodra er sneeuw valt en mensen het ijs op gaan, verschijnen veel winterfoto’s in nieuwsmedia. De foto’s zijn niet alleen mooi, foto’s hebben verschillende functies in het nieuws.

Foto’s zijn vaak herkenbare beelden die horen bij een artikel zodat je snel weet wat het onderwerp is. Foto’s trekken aandacht, maar vertellen ook een eigen -deel van het- verhaal. Soms zijn beelden een aanvulling op een verhaal of bieden een voorbeeld. Deze week zijn veel foto’s te zien met sneeuw. Er verschijnen nu ook foto’s of fotoreportages zonder bijbehorende artikelen, het beeld van de winter vertelt het verhaal zelf.

Nieuwswaarde van foto’s

De aandacht voor de herkenbare winterbeelden komt onder andere doordat het lang geleden is dat er sneeuw is gevallen in Nederland. Daarnaast is het een positief en vrolijk beeld: sneeuwpret in Coronatijd.
Naast de pret wordt er ook gekeken naar andere gevolgen van sneeuw en bijvoorbeeld de risico’s. Kunnen de treinen nog rijden door de sneeuw? Met hoeveel mensen kan je op het ijs? Kunnen we genoeg afstand bewaren? Hoe redden de dieren zich in de sneeuw? De beeldredactie beslist welke foto geplaatst wordt. Hierbij let de redactie op de nieuwswaarde.
Ga op zoek naar winterfoto’s uit de nieuwstitels. Gebruik hiervoor de Nieuwsservice Digitaal. Vraag deze een week voor de gewenste ingangsdatum aan. Wilt u direct aan de slag? Maak dan gebruik van de websites van de aangesloten nieuwstitels.

 

Lesopdrachten met foto’s in de klas

Met foto’s in het nieuws zijn veel opdrachten in de klas te doen.

  • Kies de mooiste foto. Waarom vind je die het mooist?
  • Wat is de functie van de foto.
  • Verzin een eigen onderschrift.
  • Knip foto’s los van artikelen en laat ze weer bij elkaar zoeken.
  • Schrijf een artikel bij een foto of maak een foto bij een artikel.
  • Kies vier verschillende winterfoto’s met elk een andere nieuwswaarde. Wat is het onderwerp en waarom is deze foto geplaatst?

Uitgebreide lessuggesties over foto’s in het nieuws

 

U kunt eventueel gebruik maken van foto’s op onderstaande pagina’s

 

Nieuwsbrief