5 W-vragen en 1 H-vraag

Een journalist probeert altijd een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Daarvoor wordt in de journalistiek een ezelsbruggetje gebruikt: de 5W1H-methode. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

In deze lessuggestie gaan de leerlingen in een nieuwsbericht zelf op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Zo leren ze artikelen te analyseren en raken ze bekend met de journalistieke regel.

Ook vergelijken ze artikelen over hetzelfde onderwerp in verschillende nieuwstitels en gaan ze op zoek naar antwoorden op de zes vragen. Komen hier dezelfde antwoorden uit?

 

5W1H met actuele dossiers

 

De 5W1H methode is ook heel geschikt om probleemstellingen rond actuele onderwerpen helder te krijgen. Rond het coronavirus zijn er verschillende onderwerpen die centraal staan. Vaccinaties, gezondheid, onderwijs, werkgelegenheid en veranderingen in omgangsvormen tussen mensen. We hebben een aantal dossiers voor u verzameld rond het coronavirus. Aan de hand van de lessuggesties, de artikelen uit de bestelde Nieuwsservice en de online artikelen van de nieuwstitels kunnen leerlingen aan de slag met de 5w1h vragen.

 

Nieuwstitels

AD

Telegraaf

Eindhovens Dagblad

Nu.nl

BNR

Parool

RTL

Haarlems Dagblad

Limburger

Metro

Tijdsbesteding
n.v.t.
Krant nodig
twee of meer
Lessuggestie downloaden

Nieuwsbrief