De Weddenschap

Goede lees- en taalvaardigheid zijn essentieel op school en in de maatschappij.  Er zijn verschillende manieren waarop docenten leerlingen stimuleren om te lezen. Lezen is goed voor de taalvaardigheid en taalvaardigheid is nodig voor leesplezier. Het aanbieden van zowel fictie als non-fictie in een rijke leesomgeving stimuleert het leesplezier en taalvaardigheid. Nieuws in de klas sluit met diverse lessuggesties aan om lezen in het vmbo en mbo te stimuleren. De Weddenschap is een landelijke leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen

In de leescampagne De Weddenschap van Stichting Lezen lezen leerlingen van vmbo en mbo drie boeken in zes maanden.

Doel van de campagne is alle leerlingen van het vmbo en mbo op een aansprekende manier met boeken in aanraking te laten komen. Veel leerlingen vinden lezen niet zo leuk, weten de weg niet naar leuke boeken of hebben moeite zich tot lezen te zetten. De Weddenschap biedt leerlingen suggesties voor boeken en een stimulans om te lezen. Alle Nederlandstalige boeken passend bij de leeftijd zijn toegestaan. Leesplezier staat voorop. Meedoen aan de campagne is gratis. Er is promotiemateriaal en lesmateriaal beschikbaar.

De leerlingen staan er niet alleen voor. Zij krijgen hulp van drie BN’ers. Gedurende zes maanden gebruiken leraren diverse lessuggesties om lezen te stimuleren. Sommige scholen bieden de gelegenheid tot vrij lezen in de les. Hoe meer je leest hoe makkelijk en hoe leuker het vervolgens wordt. De afwisseling van non-fictie en fictie werkt stimulerend. Het inrichten van een rijke leesomgeving met boeken en kranten, zowel fysiek als digitaal helpen mee om het lezen te stimuleren.

De lessuggesties Personage Lezen en Boekrecensies worden ingezet bij de leescampagne. Daarnaast gebruiken scholen de Nieuwsservice om vrij lezen te stimuleren.

Tijdsbesteding
n.v.t.
Krant nodig
twee of meer

Nieuwsbrief