Lessen voor 4 en 5 mei; ‘Na 75 jaar vrijheid’

Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ‘Na 75 jaar vrijheid’. Het is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu en hoe vrij zijn we in 2021? Nieuws in de klas biedt opdrachten die daarop aansluiten en waarmee een verbinding tussen de geschiedenis en de actualiteit wordt gemaakt.

Nieuws in de klas heeft opdrachten ontwikkeld waarmee leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over de betekenis van de oorlog voor het heden. Leerlingen gebruiken nieuwsmedia en actuele artikelen om een koppeling te kunnen maken tussen de geschiedenis en de actualiteit.

Het lesmateriaal is geschikt voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Om in de les dag- en weekbladen op papier en digitaal te gebruiken kunnen leraren de Nieuwsservice aanvragen.

Het lesmateriaal is opgenomen op de portal over de tweede wereldoorlog voor het primair en voortgezet onderwijs.  Deze portal is ontwikkeld in een samenwerking van onder andere het NIOD en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het begrip vrijheid heeft voor leerlingen sinds het afgelopen jaar een nieuwe betekenis gekregen. Vorig jaar werden festivals en herdenkingen afgeblazen. Dit jaar heeft het 4 en 5 mei comité ingezet op online festivals en de herdenking op de Dam is net als vorig jaar niet openbaar toegankelijk. Het Nationaal Comité heeft met het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’ gekozen om de balans op te maken en de koppeling naar de actualiteit te maken.

Nieuwsbrief