Levi (10) voor één dag hoofdredacteur ND

Levi Lokhorst van de Rehobothschool in Woudenberg was dinsdag 10 mei voor één dag de baas van het Nederlands Dagblad.

Samen met vijf vrienden mocht Levi mee werken op de redactie en de krant van 11 mei samenstellen. Hij won namelijk de Kidsquiz van het Nederlands Dagblad, omdat hij alle vragen goed had. De Kidsquiz wordt ieder jaar georganiseerd om basisschoolleerlingen te betrekken bij het nieuws. Zes weken lang moeten zij vragen beantwoorden over het nieuws van de afgelopen dagen.

Media moeten kinderen behandelen als een serieuze bevolkingsgroep met een eigen verhaal, een mening en kritische vragen, vindt Tako Rietveld van de Kindercorrespondent. “Vervang de groep kinderen door ‘vrouwen’ of ‘mensen met een donkere huidskleur’, zulke groepen wil je toch ook niet uitsluiten van het vragen om meningen? Kinderen worden wat dat betreft gediscrimineerd”, vertelt hij in een artikel in het ND.
LeviNederlandsDagblad.JPG

SocialMediaND.jpg

 

De winnaar van dit jaar is Levi. Iedere week bereidde hij zich goed voor. “Met mijn vader verzamelde ik allemaal kranten. Daarin zocht ik de antwoorden op die ik niet wist. En op school keken we soms het Jeugdjournaal. Dat heeft allemaal geholpen, want ik heb niet één fout gemaakt.”

De ochtend begon met een interview met Tako Rietveld. De jongens vroegen hem over zijn werk als journalist voor kinderen. Hoe zorg je dat nieuws interessant is voor hen? En waarom is er eigenlijk een speciale kindercorrespondent? Met een papier vol antwoorden kropen de ‘journalisten’ achter hun laptop om er een artikel over te schrijven. Ook plaatsten ze berichten op Twitter en Facebook en hielpen ze met de opmaak van de krant.

Nathan, de broer van Levi, was ook mee naar de redactie. Hij heeft zelf ook een paar keer meegedaan met de Kidsquiz. “Ik won nooit”, vertelt hij. “Dus toen Levi hoorde dat hij de winnaar was, wilde ik heel graag mee.” Nathan schreef vandaag een nieuwsbericht over een 15-jarige jongen die een Mayastad heeft ontdekt.

Leerlingenhoofdredacteur.JPG

LeerlingenbijND.JPG

 

 

 

 

 

 
De leerlingen sloten de dag af met het tekenen van een eigen cartoon. Samen met cartoonist Willeke Brouwer maakte ze een tekening over hun eendaagse hoofdredacteurschap. Het blijkt nog best lastig om een dag in één plaatje te vatten dat ook nog grappig moet zijn. Maar het lukt ze uiteindelijk allemaal.

Een dag als hoofdredacteur is de jongens goed bevallen. “Ik vond het heel leuk om een keer bij een krant te kijken en mee te werken. Het is anders dan ik had verwacht, met minder mensen,” aldus Levi. Werken bij een krant vindt hij leuk, maar ook moeilijk. “Als je verkeerde informatie geeft, kan dat vervelend uitpakken. Ik weet nog niet of ik zelf journalist zou willen worden.”

DSC_0180.JPG

  DSC_0178.JPG

Nieuwsbrief