Nieuwe website Isdatechtzo.nl helpt kennis over nepnieuws te vergroten

Zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over nepnieuws en desinformatie. Zo blijkt uit onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid.

Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten is, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de website www.isdatechtzo.nl gelanceerd. Daar vinden bezoekers handige tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is. Met video’s en animaties wordt uitgelegd hoe nepnieuws werkt en hoe het verspreid wordt. Op de website zijn tips van Nieuws in de klas overgenomen. Er wordt onder andere uitgelegd wat de functies van koppen en citaten zijn in nieuwsartikelen en er wordt verwezen naar de Checklist Nepnieuws van Nieuws in de klas.

lesmateriaal Journalistiek als wapen tegen nepnieuws en desinformatie

 

Nieuws in de klas biedt lesmateriaal Journalistiek als wapen tegen nepnieuws en desinformatie. Het lesmateriaal biedt inzicht in de dynamiek van nieuws. Leerlingen gebruiken in het lespakket de journalistieke werkwijze om mediawijs met nepnieuws en desinformatie om te gaan.

Nieuwsbrief