Personage lezen tijdens kinderboekenweek

Leerlingen lezen het nieuws vanuit het perspectief van een fictief personage. De lessuggestie Personage Lezen koppelt het lezen tijdens de Kinderboekenweek aan nieuwswijsheid. De leerlingen leren zich inleven in het personage van een boek en leren over verschillende perspectieven op het nieuws .

De Kinderboekenweek duurt van 3 tot 14 oktober. In de lessuggestie kruipen leerlingen in de huid van het hoofdpersonage van een boek en ervaren leerlingen dat hetzelfde nieuws verschillend ontvangen kan worden. Om deze lessuggestie te doen hebben de leerlingen eerst een fictieboek gelezen. Om een beeld van het hoofdpersonage te hebben gaan ze op zoek naar fragmenten waarin duidelijk wordt wat het personage voelt en denkt. Daarnaast noteren ze de interesses van de hoofdpersoon. Vanuit dit perspectief lezen de leerlingen artikelen uit het nieuws.

Door gebruik te maken van de Nieuwsservice Digitaal kan ook eenvoudig op thema gezocht worden. Als differentiatie kan samengewerkt worden met docenten van andere vakken om thema’s te bepalen.

Nieuwsbrief