Winnaar bekend van mooiste nieuwsproductie

Er zijn weer mooie nieuwsproducties gemaakt met de Nieuwstool  in de Week van de Mediawijsheid. De jury bestaande uit leden van team MediaMasters en team Nieuws in de klas heeft de mooiste nieuwsproductie gekozen. De mooiste nieuwsproductie komt dit jaar van de Kanjers van 7B van basisschool ’t Mulderke in Uden.

Scholen die deelnemen aan MediaMasters, een educatieve game over mediawijsheid, verdienen punten als ze een krant maken met de Nieuwstool van Nieuws in de klas.Door zelf nieuws te maken met de nieuwstool ervaren leerlingen hoe nieuws werkt. Ze schrijven artikelen en denken na over pakkende koppen van de voorpagina. Leerlingen leren kritisch te kijken naar nieuws en krijgen meer vat op de betrouwbaarheid van bronnen. Met de nieuwstool werken leerlingen aan taalvaardigheidmediawijsheid en burgerschap.

Journalistieke genres en diversiteit aan onderwerpen

Er is een grote diversiteit aan onderwerpen in de nieuwsproducties. Van groot internationaal nieuws zoals het klimaatdebat en Corona tot cyberpesten en lokaal nieuws uit de school. Uiteraard mochten de moppen en raadselrubrieken niet ontbreken. Verschillende journalistieke genres zijn gebruikt zoals opinieartikelen, nieuwsberichten en interviews.

Uit de inzendingen hebben Nieuws in de klas en MediaMasters een winnaar en twee eervolle vermeldingen gekozen.

De mooiste nieuwsproductie komt dit jaar van de Kanjers van 7B van basisschool ’t Mulderke in Uden.
Deze winnende krant bestond maar liefst uit drie pagina’s. Verschillende redactieleden hebben gewerkt aan de krant. De jury vindt de afwisseling van buitenlands, nationaal en regionaal nieuws en eigen nieuws sterk. De redactie van ‘t Mulderke koos voor verschillende journalistieke genres. In de krant kun je opinie- artikelen en interviews vinden. Er is een afwisseling van feiten en meningen in de krant. De winnende klas verdient hiermee een workshop van Nieuws in de klas. Tijdens de workshop leert de klas hoe nieuws wordt gemaakt. Wat zijn betrouwbare nieuwsmedia en hoe herken je nepnieuws? Uiteraard zal een nieuwsquiz niet ontbreken.

Een eervolle vermelding is voor klas TheWhiteHatHackers van de Nicolaas Maesschool in Amsterdam. Zij hadden een mooie krant en ook nog een cartoon gemaakt. De tweede eervolle vermelding is voor klas Touwbaan 7a van KBS de Touwbaan in Oosterhout. Zij kozen voor afwisseling in serieus en luchtig nieuws.

Lespakket Nieuwsmakers

De nieuwstool maakt onderdeel uit van het lespakket Nieuwsmakers. Dit gratis lespakket leert kinderen kritisch naar het nieuws kijken en geeft inzicht in de achterliggende journalistieke principes. Om leerlingen toegang te geven tot de actualiteit bestelden leerkrachten de Nieuwsservice Digitaal van Nieuws in de klas. De docent heeft daarmee vier weken lang kosteloos toegang tot nieuws van veel verschillende nieuwstitels.

Wilt u ook met leerlingen aan de slag en een nieuwsproductie maken? De opdracht staat het hele jaar door online.

Nieuws in de klas publiceert regelmatig kosteloos lesmateriaal gericht op taal mediawijsheid en burgerschap en het hele jaar door kunt u gebruik maken van de gratis Nieuwsservice

Nieuwsbrief