Maak van je klas een nieuwsredactie

Vorm een redactie met je klas en maak een krant.

Nieuws lezen, nieuws selecteren, nieuws maken!
Maak met de klas een eigen krant van minimaal één pagina met de nieuwstool. Plaats daarin zelfgemaakte artikelen over wat jullie het belangrijkste nieuws vinden.

Deze opdracht is een extra opdracht voor MediaMasters 2022-2023 van Nieuws in de klas, waarmee extra bits verdiend kunnen worden. De bits die jullie met deze opdracht verdienen tellen mee voor het eindklassement na de Week van de Mediawijsheid.

Voorbereiding:

Wat heb je nodig?

1. Bepaal het belangrijkste nieuws
Bespreek met de klas het nieuws uit verschillende kranten of bekijk het nieuws digitaal. Neem een kwartier leestijd en laat leerlingen verschillende artikelen lezen. Bespreek wat jullie het belangrijkste nieuws vinden en waarom. Schrijf een artikel rond dit onderwerp in je krant.

Tips:

 • Bespreek en stem over wat jullie in de klas het belangrijkste nieuws vinden.
 • Praat met de klas over nieuwswaarde om te begrijpen waarom bepaalde nieuwsberichten geselecteerd worden door nieuwsredacties.

2. Maak de krant
Nu is het tijd om zelf te gaan schrijven! Ga naar nieuwstool.nl en maak met de klas een krant van minimaal één pagina.
Sla de krant op met ‘Opslaan en Delen’. Vervolgens krijg je de url toegestuurd waarmee je de krant altijd kunt wijzigen en verbeteren. Deze link kun je delen om samen aan de krant te werken.

Tips om nieuws te maken als een echte redactie (als differentiatie, versnelling of voor extra verdieping)

  • Verschillende functies
   Verdeel de rollen en geef elke leerling een specifieke taak. Maak bijvoorbeeld een redactie voor korte berichten, beeldredactie, columnisten, eindredacteuren en journalisten die een betoog schrijven. Maak gebruik van verschillende journalistieke functies.
  • Checklist nepnieuws
   Selecteer bronnen voor het schrijven van nieuwsberichten. Maar zorg er wel voor dat er betrouwbare bronnen worden gebruikt. Gebruik de Checklist nepnieuws om bronnen te controleren.
  • Verschillende soorten teksten en genres.
   Maak gebruik van verschillende journalistieke genres.
  • Voeg een video toe van je razende reporter.
   Laat leerlingen een video maken met een kort interview.
  • Voeg fotoreportage toe.
   In de nieuwstool kun je een speciale fotopagina maken.
  • Voeg deadline toe
   Gebruik een eierwekker om de naderende deadline te benadrukken.
  • Houd rekening met maximale lengte van artikelen
   Als de nieuwsproductie nog niet gevuld is, staan er instructies over nieuwsberichten en een richtlijn voor het maximaal aantal woorden dat gebruikt kan worden.

3. Stuur de krant op
Stuur de krant op naar info@nieuwsindeklas.nl

Nieuws in de klas checkt jullie krant en zorgt ervoor dat de bits die jullie verdiend hebben worden toegevoegd aan jullie klassentotaal. Verder moeten we deze dingen echt weten om punten te kunnen toekennen: 

 1. 1. jullie MediaMasters klassennaam
 2. 2. de naam van jullie school
 3. 3. de plaatsnaam van jullie school
 4. Daarnaast verdient de mooiste nieuwsproductie een prijs! De klas met de beste krant mag een kijkje nemen op een echte nieuwsredactie. Bovendien zullen de beste kranten uitgelicht worden op de website van Nieuws in de klas.

Nieuwsbrief