Veel mooie nieuwsproducties voor MediaMasters

Ruim 300 scholen hebben nieuwsproducties gemaakt met de Nieuwstool tijdens de Week van de Mediawijsheid. Nieuws in de klas heeft drie mooie kranten geselecteerd.

Scholen die deelnemen aan MediaMasters, een educatieve game over mediawijsheid, verdienen punten als ze een krant maken met de Nieuwstool van Nieuws in de klas.
Door zelf nieuws te maken met de nieuwstool ervaren leerlingen hoe nieuws werkt. Ze schrijven artikelen en denken na over pakkende koppen van de voorpagina. Leerlingen leren kritisch te kijken naar nieuws en krijgen meer vat op de betrouwbaarheid van bronnen. Met de nieuwstool werken leerlingen aan taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap.

Veel verschillende onderwerpen

Er is een grote diversiteit aan onderwerpen in de nieuwsproducties. Van groot internationaal nieuws zoals de Amerikaanse verkiezingen en Corona tot dierennieuws, cyberpesten en lokaal nieuws uit de school. Uiteraard mochten de moppen en raadselrubrieken niet ontbreken. Verschillende journalistieke genres zijn gebruikt zoals opinieartikelen, nieuwsberichten en interviews. Daarnaast maakten sommige klassen nieuwsvideo’s en muurkranten.

Nieuws in de klas heeft drie mooie nieuwsproducties geselecteerd.

De mooiste nieuwsproducties komen dit jaar van basisscholen De Tweede Stee in Loenen, IKC Erve Hooyerinck in Delden en Julianaschool Kwartellaan in Bussum.

De nieuwsproductie van De Tweede Stee heeft een mooie afwisseling van buitenlands, nationaal en regionaal nieuws. In de krant zijn ook interviews geplaatst en feiten en meningen worden in de artikelen afgewisseld.

IKC Erve Hooyerick uit Delden koos een hoofdartikel over The Masked Singer, vrolijk nieuws tussen berichten over mondkapjes in Coronatijd. Daarnaast onder andere een artikel over de Amerikaanse verkiezingen en een nieuwe diersoort, de zezel. Een diversiteit aan artikelen die een aantrekkelijke krant heeft opgeleverd.

De Julianaschool Kwartellaan heeft een rijk scala aan onderwerpen belicht zoals Corona, het klimaat, MediaMasters en snoepverslaving. De krant bestaat uit meerdere pagina’s en is met zorg samengesteld.

Lespakket Nieuwsmakers

De nieuwstool maakt onderdeel uit van het lespakket Nieuwsmakers. Dit gratis lespakket leert kinderen kritisch naar het nieuws kijken en geeft inzicht in de achterliggende journalistieke principes. Om leerlingen toegang te geven tot de actualiteit bestelden leerkrachten de Nieuwsservice Digitaal van Nieuws in de klas. De docent heeft daarmee vier weken lang kosteloos toegang tot nieuws van veel verschillende nieuwstitels.

Wilt u ook met leerlingen aan de slag en een nieuwsproductie maken? De opdracht staat het hele jaar door online.

Nieuws in de klas publiceert regelmatig kosteloos lesmateriaal gericht op taal mediawijsheid en burgerschap en het hele jaar door kunt u gebruik maken van de gratis Nieuwsservice.

Nieuwsbrief