Gedichten maken met het nieuws

Van 27 januari t/m 2 februari is de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Het thema van deze tiende editie is natuur. Met de lessuggestie gedichten maken met het nieuws gaan leerlingen creatief aan de slag met de actualiteit.

 

De Poëzieweek biedt de mogelijkheid om op een andere manier de actualiteit in de les te brengen. Uit onderzoek blijkt dat een rijke leesomgeving stimulerend werkt voor het leesplezier. In nieuwsmedia staan artikelen van verschillende journalistieke genres. De stijl en woordkeuze is verschillend in deze genres.  In groepjes van vier gaan leerlingen op zoek naar koppen en uitspraken in dag- en weekbladen. De gevonden regels en teksten verwerken ze in een gedicht. De lessuggestie kan op zich zelf staand ingezet worden. Het kan ook als een afsluiter ingezet worden tijdens een les of gesprek over een specifiek nieuwsitem. Van de lessuggestie is een variant voor het PO en voor het VO.

Voor meer inspiratie om het nieuws op een andere manier in te zetten kijk bij  de opdracht  Schrijf een verhaal bij het nieuws.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief