Mooie nieuwsproducties voor MediaMasters

Veel scholen hebben nieuwsproducties ingestuurd tijdens de Week van de Mediawijsheid. Klassen die deelnemen aan MediaMasters verdienen extra punten als ze een een krant met de nieuwstool van Nieuws in de klas maken.

Nieuwstool bij MediaMasters

MediaMasters is een jaarlijkse game over de kansen en gevaren van media. Het team van Nieuws in de klas selecteerde drie nieuwsproducties om uit te lichten.

Veel klassen hebben de afgelopen weken hard gewerkt en in korte tijd kranten gemaakt met daarin eigen artikelen en foto’s. De landing op Mars, nieuws over de klimaatverandering en Sinterklaas zijn vaak gekozen als belangrijkste nieuws door leerlingen. Daarnaast plaatsten veel leerlingen het nieuws over MediaMasters. Sommige nieuwsproducties waren gevuld met nepnieuws. Het leren omgaan met (nep)nieuws en desinformatie is een belangrijk onderdeel binnen mediawijsheid op scholen.

Het team van Nieuws in de klas koos de nieuwsproducties van de Bavinckschool uit Bunschoten-Spakenburg, De Regenboog uit Middelburg en de praktijkschool van Het Bonhoeffercollege uit Enschede om te publiceren. De Bavinckschool heeft een mooie afwisseling van verdrietig en vrolijk nieuws in haar nieuwsproductie. Basisschool De Regenboog vertelt over een medeleerling in Cambodja en stelt de lezer vragen aan het eind van artikelen. De leerlingen van praktijkonderwijs Bonhoeffer laten de lezer nadenken over de berichten en stellen de vraag of een bericht echt of nep is.

Lespakket Nieuwsmakers

De nieuwstool maakt onderdeel uit van het lespakket Nieuwsmakers. Dit gratis lespakket leert kinderen kritisch naar het nieuws kijken en geeft inzicht in de achterliggende journalistieke principes. Om leerlingen toegang te geven tot de actualiteit bestelden leerkrachten de Nieuwsservice Digitaal van Nieuws in de klas. De docent heeft dan vier weken lang kosteloos digitaal toegang tot nieuws van veel verschillende nieuwstitels.

Wilt u ook met leerlingen aan de slag en een nieuwsproductie maken? De opdracht staat het hele jaar door online. Aan het eind van het schooljaar zullen er weer nieuwe nieuwsproducties uitgelicht worden.

Nieuws in de klas publiceert regelmatig kosteloos lesmateriaal en het hele jaar door kan u gebruik maken van onze gratis nieuwsdiensten.

 

Nieuwsbrief