Mooiste nieuwsproducties MediaMasters 2019

Veel scholen hebben nieuwsproducties gemaakt tijdens de Week van de Mediawijsheid. Klassen die deelnemen aan MediaMasters verdienden extra punten als ze een een krant met de nieuwstool van Nieuws in de klas maken. Nieuws in de klas selecteerde drie mooie nieuwsproducties.

Nieuwstool bij MediaMasters

MediaMasters is een educatieve game over de kansen en gevaren van media. Leerlingen maken in de game onder andere opdrachten van Nieuws in de klas over journalistiek en nieuws.

Veel klassen hebben de afgelopen weken hard gewerkt en in korte tijd kranten en online nieuwsproducties gemaakt met eigen artikelen en foto’s. Leerlingen schreven berichten over MediaMasters en belangrijk nieuws over de school. Klassen bepaalden ook nieuwswaarde van berichten. Zij maakten bijvoorbeeld selecties van het belangrijkste nieuws uit de regio of binnen- en buitenland. Door zelf nieuws te maken en te selecteren leren de leerlingen over de functie van nieuws en de werking van journalistiek.

Dit jaar koos het team van Nieuws in de klas de nieuwsproducties van de Duizendpoot uit ‘s Hertogenbosch, Sbo Südwester uit Sneek en Basisschool De Driesprong uit Chaam. De Duizendpoot had een mooie mix van internationaal, landelijk en lokaal nieuws. De Südwester uit het speciaal basisonderwijs heeft een filmpje gepubliceerd in de online nieuwsproductie over een zelfgemaakt voertuig. Basisschool De Driesprong heeft verschillende nieuwsgenres gebruikt en plaatste een interview met de meester over de schoolstaking. De online nieuwsproducties kunnen met de Nieuwstool ook als pdf gedownload worden en geprint uitgedeeld worden.

Lespakket Nieuwsmakers

De nieuwstool maakt onderdeel uit van het lespakket Nieuwsmakers. Dit gratis lespakket leert kinderen kritisch naar het nieuws kijken en geeft inzicht in de achterliggende journalistieke principes. Om leerlingen toegang te geven tot de actualiteit bestelden leerkrachten de Nieuwsservice Digitaal van Nieuws in de klas. De docent heeft dan vier weken lang kosteloos digitaal toegang tot nieuws van veel verschillende nieuwstitels.

Wilt u ook met leerlingen aan de slag en een nieuwsproductie maken? De opdracht staat het hele jaar door online. Aan het eind van het schooljaar zullen weer nieuwe nieuwsproducties uitgelicht worden.

Nieuws in de klas publiceert regelmatig kosteloos lesmateriaal gericht op taal mediawijsheid en burgerschap en het hele jaar door kunt u gebruik maken van de gratis Nieuwsservice.

 

Nieuwsbrief