VO

Nieuws in de klas, dé online bron voor docenten VO

Educatief aanbod voor het VO

In het menu hiernaast kunt u uw keuze maken uit ons educatieve aanbod

 

Nieuws voor het voortgezet onderwijs

Lestip: Dag van de Persvrijheid op 3 mei

10-04-2014

Drie mei is de jaarlijkse internationale dag van de persvrijheid. Overal ter wereld staan journalisten en mensenrechtenactivisten tijdens manifestaties en bijeenkomsten stil bij dit mensenrecht.
Vrij zijn om je mening te geven. Kunnen zeggen en schrijven wat je wilt. Weten wat er speelt in je omgeving en in de wereld. In Nederland denken we soms dat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting overal in de wereld net zo vanzelfsprekend is als hier. In feite leeft slechts 16% van de wereldbevolking in een land met een vrije pers. Desondanks nemen journalisten wereldwijd het op zich om mensen in de moeilijkste omstandigheden van eerlijke informatie te voorzien. Omdat mensen betrouwbaar nieuws en informatie nodig hebben, in Nederland en in de rest in de wereld.
In een conflict is de vrije pers vaak het eerste slachtoffer. Ook in Nederland blijft het van belang aandacht aan persvrijheid te besteden.

Meer informatie over activiteiten rond de Dag van de Persvrijheid vindt u op de website www.persvrijheid.nl.

LESTIP: Laat leerlingen artikelen omcirkelen die niet geplaatst zouden kunnen worden in een land met beperkte persvrijheid. Bespreek vervolgens de uitkomsten. U kunt daarbij gebruik maken van de Nieuwsservice waarmee u kosteloos nieuwstitels kunt aanvragen voor het onderwijs.

Pilot lespakket NieuwsMakers van start

08-04-2014

Docenten van meerdere scholen zijn gestart met de pilot voor het lespakket NieuwsMakers. Het lespakket NieuwsMakers is een digitaal lesproduct voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het vmbo. Het is samengesteld door KlasseTV, Teachers in Media en Nieuws in de klas en mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Pers, SNS REAAL Fonds en Stichting Democratie en Media. Met behulp van het lespakket maken leerlingen kennis met nieuwsmedia en zullen zij- onder begeleiding van de leerkracht – zelf nieuws maken en dit publiceren in hun eigen online nieuwsmedium: de Nieuwstool.

lees meer

Jongens motiveren voor lezen met nieuwsteksten

08-04-2014

Uit tal van onderzoeken blijkt dat jongens over het algemeen minder plezier hebben in lezen dan meisjes van dezelfde leeftijd. Op onze bronnen pagina is een literatuuronderzoek geplaatst waarin uiteengezet wordt wat het belang is van leesmotivatie, wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes en hoe nieuwsteksten een rol kunnen spelen bij het bevorderen van de leesmotivatie.

lees meer