Met het nieuws goed voorbereid op het eindexamen Nederlands

Leerlingen die gewend zijn om de krant te lezen en het nieuws te volgen zijn goed voorbereid op het eindexamen Nederlands. Uit onderzoek blijkt dat het lezen van het nieuws de taalvaardigheid en de algemene ontwikkeling vergroot.

Op 9 mei zijn de eindexamens begonnen. Bij het eindexamen Nederlands lezen leerlingen artikelen uit de krant. Leesvaardigheid en argumentatieve vaardigheden zijn onderdeel van het eindexamen. Binnen alle niveaus lezen leerlingen artikelen. Kranten bevatten verschillende journalistieke genres met een verschillend niveau van informatiedichtheid. Dat betekent dat er voor elk niveau artikelen te vinden zijn.

Docenten die gebruik maken van de nieuwsservice zorgen ervoor dat leerlingen regelmatig in contact komen met de actualiteit. Uit onderzoek blijkt dat dit de taalvaardigheid van leerlingen vergroot. De verschillende thema’s in het nieuws  stimuleren de algemene ontwikkeling. De diversiteit in journalistieke genres zorgt ervoor dat leerlingen gewend zijn aan teksten met feiten en meningen. Uit onderzoek van Cito  (2013) blijkt dat zij hiermee hun argumentatieve vaardigheden ontwikkelen. En onderscheid leren maken tussen feiten en meningen.

Vraag nu de Nieuwsservice aan en bereid je leerlingen voor op het eindexamen.

 

Nieuwsbrief