Traditionele nieuwsmedia zijn al lang niet meer de enige bron van nieuwsvoorziening, zeker niet bij veel jongeren. In plaats van uit het journaal of kranten halen zij het laatste nieuws vaker van sociale media en nieuwsplatformen die hierop actief zijn. Deze les laat de leerlingen nadenken over hun eigen nieuwsconsumptie, ze analyseren met elkaar een […]
Nieuws in de klas heeft lesmateriaal over de gemeenteraadsverkiezingen 2022 gemaakt. Aan de hand van het nieuws verdiepen leerlingen zich in de gemeentepolitiek. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: wat is de rol van de journalistiek, wat doet het college van burgemeester en wethouders en hoe kan je zelf invloed hebben op de lokale politiek?
Deze actuele opdracht over algoritmen is direct in de les te gebruiken.
Leerlingen gaan met deze lessuggestie onderzoeken wat goed nieuws is en gaan in gesprek over de nieuwswaarde van berichtgeving. Hoe komt het dat slecht nieuws vaak meer aandacht krijgt dan goed nieuws?
Deze actuele opdracht over de vraag of het WK voetbal geboycot moet worden, is direct in te zetten voor leerlingen.
Lesmateriaal Verkiezingen in het nieuws 2021. Aan de hand van het nieuws verdiepen leerlingen zich in de actuele politiek en leren zij kritisch te kijken naar de berichtgeving hierover. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn de rol van de journalistiek in de democratie, nepnieuws, framing en scholierenverkiezingen.
Deze actuele opdracht over de de bestorming van het Capitool is direct in te zetten voor leerlingen.
Op 10 december 1948 is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Met deze lessuggestie besteedt u aandacht aan de mensenrechten en hoe deze kunnen botsen.
Ethiek gaat over wenselijkheden hoe een persoon zou moeten handelen. Centraal hierbij staat het rekening houden met het belang van anderen, dus niet alleen het eigen belang. Ook journalisten hebben hier mee te maken als ze het nieuws brengen.
Deze actuele opdracht over het vuurwerkverbod is direct in te zetten voor leerlingen.