De reacties en discussies over #ikdoenietmeermee zijn prachtige lesmaterialen om te gebruiken bij taal, mediawijsheid en burgerschap.
De lessuggesties gaan over beeldspraak en stijlfiguren in het nieuws. Leerlingen lezen actuele artikelen en gaan op zoek naar voorbeelden en maken onderscheid tussen de letterlijke en figuurlijke betekenis van tekst.
Scholieren leren hoe framing werkt met de lessuggestie Framing in het nieuws. Ze krijgen inzicht in de gevoelswaarde en bijbetekenis van woorden die in het nieuws worden gebruikt.
NieuwsMakers is digitaal lesmateriaal over journalistiek en nieuws. Zelf nieuws maken is het leukste dat er is. En leerzaam is het ook. Maar daarvoor moet je wel weten wat er in een nieuwsbericht moet staan en welke bronnen betrouwbaar zijn.
Goede lees- en taalvaardigheid zijn essentieel op school en in de maatschappij. Er zijn verschillende manieren waarop docenten leerlingen stimuleren om te lezen. Lezen is goed voor de taalvaardigheid en taalvaardigheid is nodig voor leesplezier. Het aanbieden van zowel fictie als non-fictie in een rijke leesomgeving stimuleert het leesplezier en taalvaardigheid. Nieuws in de klas […]
De Olympische Winterspelen worden gehouden van 4 tot en met 20 februari 2022. De spelen zijn een mooie aanleiding om het nieuws tijdens de les te gebruiken. Vraag gratis de Nieuwsservice Digitaal aan en krijg toegang voor u en uw leerlingen. Bij onderstaande lessuggesties wordt gebruik gemaakt van het nieuws.
In nieuwsmedia vind je naast nieuwsberichten ook andere soorten teksten, zoals columns, achtergrondverhalen, recensies en ingezonden brieven.
In dag- of weekbladen of op sommige nieuwssites staan recensies van boeken. Deze zijn vrijwel allemaal opgebouwd uit vaste onderdelen, zoals feitelijke gegevens, een samenvatting, een analyse en een beoordeling.